СРНА, 28.6.2016, Служен помен за младу краљеву војску

Помен на Миљевини, 28.6.2016.  Фото: Радио Фоча

Помен на Миљевини, 28.6.2016. Фото: Радио Фоча

ФОЧА, 28. ЈУНА /СРНА/ – Код спомен-крста у близини јаме Понор у Миљевини код Фоче данас је служен помен-парастос за више хиљада младих краљевих војника из Србије, које је у мају 1945. године ликвидирала тадашња нова комунистичка власт.

Јама Понор, у коју је бачено око 2.000 војника, само је једно од мјеста масовног страдања на подручју Калиновика, Зеленгоре и Фоче, гдје су без суђења убијани голобради припадници Југословенске војске у отаџбини, углавном из Шумадије.

Срђан Станковић, предсједник Борачке организације Фоча, која од 1998. године када је подигнут спомен-крст, сваке године на Видовдан организује помен, каже да никада није тачно утврђено колико је убијено младих четника, који су тек били мобилисани, али да се процјењује да их се од 25.000 у Србију вратило свега 4.000.

„Код ресорног министарства у Влади Републике Српске кандидовали смо ово мјесто за изградњу споменика и та процедура је у току. Имамо проблем са успостављањем веза са породицама погинулих из Србије, јер је код њих остало увјерење да је народ нашег краја учествовао у ликвидацијама, они су тако учили у школама. Tек сада долазе до сазнања да је то урадио тадашњи режим и војска и да наш народ у томе није учествовао. Ми им то морамо објаснити и мора доћи до измирења“, каже Станковић.

Он је додао да Борачка организација неће одустати од прављења велељепног споменика, али да то мора бити у сарадњи са потомцима убијених.

„Страдали су углавном млади војници узраста од 16 до 25 година из Ваљева, Краљева, Крагујевца, Чачка“, рекао је Станковић.

Он је навео да је млада млада краљева војска убијана на путу од Калиновика до Фоче, те да су многи поумирали од глади, а да се претпоставља да је на подручју Миљевине погубљено између 6.000 и 8.000 војника.

„Овдје је била велика рупа, а након масовних ликвидација тадашње власти су је затрпале и није се смјело о томе причати. Ако би ко проговорио одводили би га у затвор“, рекао је Станковић.

Осим за припаднике војске генерала Драже Михаиловића, помен је служен и за српске борце из Миљевине који су погинули у протеклом рату.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed