Глас Српске, 22. 9. 2023, Бачене експлозивне направе у дворишта српских породица у Ранилугу

Ранилуг (Косовска Каменица) Фото: MojNoviSad.com

Ранилуг (Косовска Каменица) Фото: MojNoviSad.com

РАНИЛУГ- У Ранилугу, општини на Косову и Метохији са већинским српским становништвом, током протекле ноћи бачене су три експлозивне направе.

Жртава и повријеђених није било, али је причињена велика материјална штета.

– Прва експлозивна направа бачена је на кућу потпредсједника општине Владице Аритоновића, у експлозији су уништена његова два аутомобила и два возила његовог комшије – рекао је Срни Аритоновићев брат Милан.

У другом случају експлозивна направа бачена је на кућу директора Центра за социјални рад Зорана Ристића. У експлозији су попуцала стакла на кући, а аутомобоил који је био паркиран у дворишту је потпуно уништен.

Испред капије куће Срђана Ристића, директора вртића, пронађена је трећа експлозивна направа, која није експлодирала, а примијетила су је јутрос његова дјеца која су у кренула на факултет у Косовску Митровицу.

Одмах послије експлозија, на лице мјеста је изашла косовска полиција, рекао је Аритоновић.

Он је додао да су синоћње експлозије узнемириле мјештане Ранилуга у коме се налази и сједиште истоимене општине са већинским српским становништвом.

Директор Канцеларије за Ким Петар Петковић изјавио је данас да су током ноћи у Косовском Поморављу „бачене три бомбе на куће представника и руководиоца Српске листе како би се они застрашили и натерали да напусте своја огњишта, а све са циљем етничког чишћења Срба које Курти континуирано спроводи“.

– Прво је око 2.30 бачена бомба у двориште Срђана Ристића у Ранилугу, директора Предшколске установе “Пчелица маја, причињена је велика материјална штета, али су чланови породица на сву срећу добро. У исто време бачена је бомба на породичну кућу и гаражу Владице Аритоновића у селу Глоговце, који је заменик градоначелника општине Ранилуг. И овде је причињена велика материјална штета, а у нападу нико није повређен.

Током ноћи експлозивна направа је бачена на кућу Зорана Ристића из Ранилуга, директора Центра за социјални рад, али није дошло до експлозије. Према речима Петковића ради се о бруталном застрашивању представника Српске листе који долазе свега неколико дана након претњи Аљбина Куртија да ће Срби и Српска листа да “пате и плате”. “Курти је свој наум почео да остварује прво хапшењем тројице Срба, а сада видимо и да су на три српске куће бачене бомбе. Очекујемо да се ови мучки напади на представнике Српске листе најозбиљније схвате и истраже, јер шаљу јасну поруку и претњу Србима да напусте своја вековна огњишта – рекао је Петковић.

Додаје да ће Канцеларија о тим синхронизованим и осмишљеним нападима обавијестити и међународне представнике јер оваква дјела с обиљежјима тероризма не смеју олако да се схвате.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed