Глас Српске, 20.7.2015, Помен убијеним српским цивилима у селу Горњи Магашићи код Братунца

Илустрација, гробље у Братунцу  Фото: РТРС

Илустрација, гробље у Братунцу Фото: РТРС

Братунац – Прислуживањем свијећа за покој душа и полагањем цвијећа код спомен-крста на братуначком градском гробљу, данас су обиљежене 23 године од убиства осам српских цивила из села Горњи Магашићи код Братунца.

На данашњи дан 1992. године муслиманске снаге из Сребренице упале су у ово село, убијајући српске цивиле који су купили сијено на њивама и старце у двориштима.

Од осморо убијених, шест су биле жене, међу којима и трудница Љиљана Илић. Испред куће заклани су и спаљени 85-годишњи Благоје Поповић и његова супруга Љепосава.

Иако су сви убијени били цивили, за овај злочин још нико није одговарао.

У Горњем Магашићу, као и другим селима у околини Сребренице и Братунца, муслимански војници побили су све становнике које су затекли, опљачкали покретну имовину и попалили више од 20 кућа и осталу непокретну имовину.

Мјештани су били на њивама када је изненада почела пуцњава у селу. Већина се успјела извући из села, бјежећи у шуму и низ потоке. Остали су убијени махом на њивама.

Предмет Горњи Магашићи је у Тужилаштву БиХ код поступајућег тужиоца Џевада Муратбеговића. Према Стратегији за процесуирање ратних злочина, до краја године мора бити донесена одлука о овом предмету, дакле 23 године од злочина“, рекла је Радојка Филиповић, предсједник братуначке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Она је истакла ни за остале злочине почињене над Србима у средњем Подрињу нико није одговарао.

Према њеним ријечима, породице су огорчене због начи на рада правосуђа БиХ, селективног приступа предметима ратних злочина и пристрасног дијељења правде, јер годинама Тужилаштво и Суд процесуирају Србе, а опструишу подизање оптужница и вођење поступака против починилаца злочина над Србима.

„На тај начин Бошњаке приказују као жртве, а Србе као агресоре и злочинце, што бројни докази и предмети о почињеним злочинима над српским цивилима и војницима могу демантовати. Они те предмете скривају и чекају да свједоци умру, како би злочинце ослободили по устаљеној пракси жзбог недостатка доказаж“, рекла је Филиповићева.

Филиповићева је истакла да су муслиманске снаге исти дан напале и сусједно српско село Јежестица, гдје су убиле једног мјештанина.

Радојка Митровић и Радинка Цвјетиновић, чијих је више чланова породице настрадало у Горњим Магашићима, кажу да не вјерују у правосуђе БиХ и моле се да злочинце стигне заслужена Божија правда.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed