НСПМ, РТС, Агенције, 5.10.2021, Преминуо генерал Др sci. Зоран Станковић

Генерал др sci. Зоран Станковић Фото: НСПМ

Генерал др sci. Зоран Станковић Фото: НСПМ

Генерал Др sci. Зоран Станковић (66), патолог, председник Координационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу и бивши министар, преминуо је јутрос.

Како је објавила Нова.рс, Станковић је преминуо од последица коронавируса. Станковић је преминуо у Војно-медицинском центру на Карабурми, где је био хоспитализован пре две недеље.

Рођен је 1954. године у Трговишту, код Владичиног Хана.

Завршио је Медицински факултет у Нишу 1980. године, а докторирао је 1997. године. Специјализацију за судску медицину и патологију затвршио је на ВМА. У чин генерал-мајора је унапређен 2001. године.

Каријеру је започео као војни лекар у Пећи и Врању. Био је патолог на ратиштима бивше Југославије. Био је на челу Војно-медицинске академије од 2002-2005. године и важи за најмлађег начелника ВМА у историји. На најаву да ће бити смењен са места начелника ВМА, одлучио је да сам оде у пензију.

Постављен је на место министра одбране у првој Влади Војислава Коштунице од 2005-2007. године, и по том основу био је и члан Савета министара Државне заједнице СЦГ.

Од краја 1991. до 1997. године вршио је обдукције посмртних остатака више од 5.000 погинулих на ратним просторима бивше Југославије, а подаци из обдукционих налаза касније су му послужили за израду докторске дисертације коју је одбранио 1997. године.

Члан је Југословенског комитета за прикупљање података о истраживању злочина против човечности и међународног права од 1993. године. У децембру 1997. године формирао је тим за истраживање последица НАТО бомбардовања Републике Српске због сумње да су коришћени пројектили са осиромашеним уранијомом. Члан је Комисије за истину и помирење. Један је од најугледнијих форензичара и патолога у Србији, а од 1995. године радио је као стручњак Уједињених нација. У неколико случајева је сведочио пре Хашким трибуналом.

Учестовао је у писању више књига, објавио је преко 50 научних и стручних радова, био је сарадник у изради више документарних филмова и музејских поставки.

О жртвама рата држао је предавање у Кембриџу, Лондону, Паризу, Хагу, Утрехту, Амстердаму, Кијеву, као и парламентима Велике Британије и Украјине.

На предлог странке Г17 плус постављен је на место министра здравља почетком марта 2011. године где је остао до краја мандата Владе Мирка Цветковића.

Почетком новембра 2012. Влада Србије га је именовала за шефа Координационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу.

Станковић је за собом оставио супругу и две ћерке.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed