Глас Српске, 17. 4. 2023, Обиљежена 81 година од усташког покоља Срба у Бијелом Потоку [Мапа]

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

У бањалучком насељу Бијели Поток данас је обиљежена 81 година од страдања 54 српска цивила из тог мјеста која су на православни Васкрс 1942. године свирепо убиле усташе.

Потомци жртава кажу да су њихове најмилије убиле комшије Хрвати, а о свирепости злочина за који нико није одговарао најбоље свједочи то што су жене и дјеца побијени само зато што су били православци.

Другог дана Васкрса 5. априла 1942. године прво су дошли до породице Вујасиновић коју су убили без испаљеног метка. Послије су убили и Богојевиће, а онда Милинковиће, њих 31.

Предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора „Бијели Поток“ Бранко Милинковић каже да су му брата од годину дана заклали и да су му одсјекли главу.

„Шта је дијете било криво? Овдје ми је заклана сестра од 20 година која је молила усташу да је не убије, али он је узео пушку и ударио је кундаком у прса. Пала је и он ју је заклао“, каже Милинковић.

Брацо Адамовић, којем су усташе убиле 13 чланова породице, каже да су то биле комшије Хрвати из насеља Дебељаци.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

„Ујутро на Васкрс затекли су већином дјецу и жене, остали стари су били код стоке и спремали се за васкршњи ручак, ко се нашао тога су и убили. О томе се послије није причало. Ја сам ишао у школу у Дебељаке и ни у једној књизи не пише о покољу, ни о чему се није смјело причати, а све због братства и јединства, а ко је год причао завршио је на суду“, навео је Адамовић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да нема периода у 20. вијеку да српски народ није морао да пролази највећа могућа страдања – од Првог и Другог свјетског рата, до посљедњег Одбрамбено-отаџбинског.

„Да није било подвига и жртве нашег народа данас не бисмо били своји на своме“, истакао је Станивуковић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић поручио је да не смију бити заборављене невине жртве из било ког рата, пренио је РТРС.

Невине жртве су сачуване од заборава 2002. године изградњом споменика у Бијелом Потоку уз помоћ власти града Бањалука. Од тада се сваке године служи парастос и полажу вијенци на ово спомен-обиљежје.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed