Глас Српске, 4. 11. 2023, Узнемирујуће сцене: Ратне заставе, униформе и повици „Алаху екбер“ [ФБ]

Котор Варош: Муслимани пирују са ратним заставама Фото: Глас Српске, СРНА

Котор Варош: Муслимани пирују са ратним заставама Фото: Глас Српске, СРНА

БОСАНСКА КРУПА, КОТОР ВАРОШ – У Босанској Крупи јутрос је обиљежена битка “Мостобран 94” уз повике „Текбир – Алаху екбер!“, а бошњачка удружења проистекла из претходног рата организовала су јуче „марш мира“ у мјесту Вечићи у општини Котор Варош током којег су продефиловали у маскирним униформама уз ратна обиљежја.

Снимци и фотографије из Босанске Крупе објављени су на „Фејсбук“ страници Удружења “Нанићеви Бужимљани”, a на њима се види непрегледна колона униформисаних младих људи у дјеца, као и некадашњих пропадника такозване Армије РБиХ огрнути ратним заставама.

Обиљежавање је било у центру Босанске Крупе гдје је Споменик погинулим борцима тзв. АРБиХ, а који се налази испред православне и католичке цркве.

У акцији „Мостобран“ учествовали су припадници 505. витешке бригаде и 511. босанскокрупске славне бригаде АРБиХ, као и ратни састав МУП-а Босанска Крупа.

У „маршу мира“ у Вечићима као и у претходним патролирали су људи, али и млади и дјеца у маскирним униформама, зеленим береткама и обиљежјима злогласне Армије БиХ, што је узнемирило бројне грађане.

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић изјавио је за АТВ да је информације о окупљањима у мјесту Вечићи код Котор Вароша прослиједио СИПА и МУП-у Републике Српске.

Објаснио је да је те информације поменутим агенцијама прослиједио како би се спријечило било какво изазивање немира, јер је имао више позива узнемирених грађана Котор Вароша.

– Прије него што се десио тај такозвани скуп за мир имао сам позиве бројних грађана Котор Вароша који су ме упозоравали на атмосферу која се ствара око тог окупљања. Све информације које сам имао сам прослиједио СИПА и МУП-у Републике Српске како би се спријечило било какво изазивање немира и да се спријечи изазивање страха код локалног становништва – рекао је Нешић.

Нешић је поручио да дјеци није мјесто на таквим случајевима и још једном апеловао на све да се чува мир и стабилност.

– Сматрао сам да се треба забранити, и одузети, уколико је то потребно, сва иконографија која је забрањена, која подстиче на расну, вјерску и сваки други облик мржње, изазива страх и на неки начин угрожава мир и безбједност. Мир и стабилност немају цијену и сви који на било који начин угрожавају то морају бити санкционисани – поручио је министар безбједности.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed