SRNA, 2.7.2016, Odnos Hrvatske prema Srbima još gori nakon ulaska u EU

Promocija zbornika radova "Srbi u Hrvatskoj od konstitutivnog naroda do nacionalne manjine", koja je održana na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci povodom 20 godina od progona Srba iz Hrvatske i Republike Srpske Krajine, Banjaluka, 2.7.2015.

Promocija zbornika radova „Srbi u Hrvatskoj od konstitutivnog naroda do nacionalne manjine“, koja je održana na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci povodom 20 godina od progona Srba iz Hrvatske i Republike Srpske Krajine, Banjaluka, 2.7.2015.

Бanjaluka – Prošlo je već dvije godine otkako je Hrvatska postala članica Evropske unije, ali nijedan problem izbjeglih i prognanih Srba nije riješen, rekao je danas predsjednik Udruženja Srba iz Hrvatske u Beogradu Milojko Budimir.

Govoreći na promociji zbornika radova “Srbi u Hrvatskoj od konstitutivnog naroda do nacionalne manjine”, koja je održana na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci povodom 20 godina od progona Srba iz Hrvatske i Republike Srpske Krajine, Budimir je istakao da je srpski narod iz Hrvatske najviše stradao, ne samo fizički, već je tu i 400.000 prognanih koji ni nakon 20 godina ne mogu da se vrate na svoja ognjišta.

“Namjera nam je bila da kroz ovaj Zbornik radova ukažemo da su Srbi devedesetih godina prošlog vijeka izbačeni iz Ustava Hrvatske, da su izgubili konstitutivnost koju su imali kroz vijekove i sva svojstva naroda i pretvoreni u nacionalnu manjinu. Nažalost, ta nepravda do danas nije ispravljena”, istakao je Budimir.

U zborniku su objavljeni radovi sa naučnog skupa održanog u aprilu u Beogradu o kontinuitetu stradanja Srba od 1941. do 1945. godine i devedesetih godina prošlog vijeka, kao i o korijenima tog stradanja iz 18. viejka. Zastupljeno je više od 20 autora.

Budimir je rekao da im je želja i da izložbom dokumenata i fotografija podsjete na sva stradanja Srba u Hrvatskoj, ne samo u vojnim operacijama “Bljesak” i “Oluja” u Krajini , već i u ranijim akcijama hrvatske vojske i policije.

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac smatra da u Hrvatskoj nije više moguć povratak na staro, da se Srbi vrate u broju u kojem su bili i da budu konstitutivan narod.

“Postoje savremene mogućnosti koje odgovaraju ovom trenutku i budućnosti, a to je u ujedinjenoj Evropi – da se možemo vratiti i biti dio srpskog korpusa u jednoj državi”, istakao je Štrbac.

Štrbac je ukazao da se nakon ulaska Hrvatske u EU odnos prema Srbima pogoršao.

“Samo prošle godine evidentirana su 84 slučaja etnički motivisanih napada na Srbe u Hrvatskoj, ali se pretpostavlja da ih ima još toliko koji nisu prijavljeni nadležnim organima”, rekao je on.

On je rekao da se Hrvatska za ove dvije godine vratila unazad, na početak devedesetih godina prošlog vijeka po vokabularu, odnosu prema Srbima, ćirilici i svemu što je srpsko.

Malović:  Srbi se me smiju odreći Republike Srpske Krajine

Istoričar Gojko Malović rekao je večeras u Banjaluci da Srbi iz Hrvatske nikada ne smiju izgubiti nadu u povratak i ne smiju se odreći Republike Srpske Krajine.

Malović je na promociji zbornika radova “Srbi u Hrvatskoj od konstitutivnog naroda do nacionalne manjine”, rekao “da se genocid nad Jermenima može uporediti sa genocidom koji je počinjen nad Srbima u Hrvatskoj i Republici Srpskoj Krajini”.

Predsjednik Udruženja Srba iz Hrvatske u Beogradu Milojko Budimir rekao je da je neshvatljivo da međunarodna zajednica godinama govori o “genocidu” u Srebrenici, kao da u hrvatskoj operaciji “Oluja” u Krajini 1995. godine nije bilo genocida nad Srbima koji su protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta.

“Nikada ne smijemo zaboraviti naša prava i našu Krajinu, i u tome moramo biti jedinstveni”, istakao je Budimir.

Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Željko Budimir rekao je da ovaj zbornik radova treba da bude svojevrsna lekcija kako da Republika Srpska kreira svoju politiku i bori se za opstanak kao državotvorni entitet u BiH.

Zbornik radova “Srbi u Hrvatskoj od konstitutivnog naroda do nacionalne manjine” promovisan je povodom dvadeset godina od progona Srba iz Hrvatske i Republike Srpske Krajine.

Promociji su prisustvovali konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predstavnici Grada Banjaluka, Kola srpskih sestara, Srpske pravoslavne crkve, predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske Nikola Puzigaća, izbjegli Srbi iz Krajine i Hrvatske.

Organizatori promocije su Krajiški kulturni centar “Sveti Sava” Banjaluka, Udruženje Srba iz Hrvatske u Beogradu i Srpsko kulturno društvo “Zora”, Knin-Beograd.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed