НСПМ, Вечерње новости, 9. 5. 2023, Алексис Труд: Намера ми је била да Французима за Дан победе прикажем бар део страхота Јасеновца

Сцена са сета филма „Дара из Јасеновца“ Фото: Спутњик

Сцена са сета филма „Дара из Јасеновца“ Фото: Спутњик

Монструозно масовно планирано убијање деце као оно које је извршено у Јасеновцу није било организовано чак ни у Аушвицу. Намера ми је била да Французима, на Дан победе у Другом светском рату, покажем само део тих страхота.

Не заборавити геноцид у НДХ: Француски историчар Труд, за Новости, о изложби у Дрансију, поводом Дана победе

То, у разговору за „Новости“, поручује француски историчар Алекс Труд, који је организовао конференцију „Деца, жртве усташког геноцида“. Уз конференцију, приказано је и шест великих паноа са потресним фотографијама из историјских архива, и исто толико текста на основу кога су посетиоци и учесници могли да се упознају са размерама стравичног злочина.

– Изложбу сам припремао више од годину дана и намера ми је била да на више догађаја опсежно овдашњој јавности представим овде мало познате чињенице из усташких логора, Јасеновца, али и других који су постојали широм НДХ. Никада до сада у Француској није ништа слично организовано – истиче Труд за наш лист.

Јучерашња конференција је одржана у Дрансију, градићу у североисточном париском предграђу. Осим симболичног датума, имајући у виду да се Дан победе на Западу прославља 8. маја, и локација има посебан значај, јер се баш у Дрансију налазио један од највећих сабирних концентрационих логора у Француској, одакле су на стратишта и у немачко заробљеништво одвођени француски Јевреји, православци, Роми, учесници покрета отпора. У овом граду се налази и спомен-обележје, вагон којим су депортовани логораши. Симболика се огледа и у томе што се све поклапа с недавним обележавањем годишњице ослобођења Јасеновца.

На конференцији су, поред Труда, учествовали епсикоп славонски Јован Ћулибрк, председник новоосноване Фондације за помен жртвама Јасеновца Давид Јаковљевић, француски посланик Жан-Kристоф Лагард и његова супруга градоначелица Дрансија Од Лагард. Градоначелница је најавила да ће се ова манифестација убудуће одржавати сваке године у Дрансију.
„Дара…“ – 20. маја

Уз јучерашњу поставку и конференцију у Дрансију, програм обухвата и изложбу у згради Општине оближњег Ренсија од 16. до 21. маја о усташком геноциду над српском, јеврејском, ромском и другом децом. У истом француском граду 20. маја биће приказан и филм „Дара из Јасеновца“. Труд истиче да је за касније планирано да изложба буде пресељена и у неке од француских музеја везаних за време покрета отпора.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed