СРНА, 7. 7. 2023, Промовисана књига ’Доња Махала, 418 дана мог пакла‘

Логор, илустрација Фото: Shutterstock

Логор, илустрација Фото: Shutterstock

Некадашњи заточеник логора у Доњој Махали код Орашја Драго Божић је тортуре кроз које су прошли он и његови сапатници описао у књизи „Орашје – Доња Махала 418 дана мог пакла“ која је вечерас представљена у Обудовцу.

Божић, који данас живи у Пећинцима у Србији, каже да су у књизи саткане многе приче о томе шта су преживјели он и његових 40 сапатника, од којих 17 није преживјело.

„Прошло је 30 година, али и данас осјећам посљедице боравка у логору. Највеће невидљиве посљедице јесу психолошке које сви носимо у себи. Опхођење мучитеља према нама, физичко и психичко иживљавање оставили су неизбрисив траг на свакој личности. Још више ме боли то што сам већину познавао. Рат је веома ружна ствар. Никоме не желим да га доживи, а нарочито дешавања малтретирања, туче и било који вид насиља“, рекао је Божић.

Он је додао да је књигу посветио свим жртвама које су страдале у логору, породицама, а нарочито млађем нараштају који на срећу није имао прилику да буде у оваквој ситуацији, те је оставио књигу у аманет.

„У овом времену све одлази у заборав. Мени и мојим сапатницима који смо преживјели није ништа страно. Желио сам да ова књига остане за наук и незаборав нашим покољењима“, каже Божић.

Он је навео да му је, послије свих недаћа, један од најтужнијих тренутака у логору био када му је умрла мајка, а није смио да плаче.

Рецензент књиге Љубан Каран рекао је да текст аутора није лако читати, да су потребне паузе да би се нормалан човјек сабрао и покушао разумјети такву концентрацију зла на тако малом простору, која је просто незамислива, те да није чудо што је Божићу требало толико времена да сједне и почне да пише.

Он је истакао да је ауторов рукопис важно свједочанство за изучавање историје и страшне судбине на Балкану, који су морали бити уклоњени да би идеолози зла стварали етнички чист простор за неке друге народе.

„Његов рукопис је важан и због тога што се све ове године двоумио да узме перо у руке. Аутора су убијали сваког дана, правим чудом нису га убили физички, али на сваки други начин јесу. Њега, његову родбину и сународнике убили су доброта и ментални склоп који не може препознати зло на време, па тако ни опасност“, каже Каран.

Предсједник Борачке организације Шамац Радован Зорановић рекао је да је ова књига показатељ како пролазе Срби тамо гдје немају своју државу.

Технички организатор промоције, одржане у Дому културе „Др Милан Јелић“, је Борачка организација Шамац, а промоцију је пратила и изложба фотографија са мотивима логора у Орашју.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed