Глас Српске, СРНА, 12.7.2018, Служен парастос Србима убијеним на Петровдан 1992. године у Залазју

Служен парастос Србима убијеним на Петровдан 1992. године у Залазју

Служен парастос Србима убијеним на Петровдан 1992. године у Залазју

 

Сребреница – У селу Залазје код Сребренице данас је служен парастос код спомен-костурнице страдалима у два посљедња рата, прислужене су свијеће за 69 Срба убијених на данашњи дан 1992. године и положено цвијеће на спомен-обиљежје поводом обиљежавања 26 година од великог српског страдања у сребреничкој општини.

Цвијеће на спомен-обиљежје положили су изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегације Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, Борачке организације и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Удружења логораша регије Бирач, Црвеног крста Републике Српске, општина Сребреница и Братунац, бројне општинске невладине организације проистекле из рата из општина средњег Подриња, те делегација Српске радикалне странке Србије и општинске страначке делегације.

Драгичевић је рекао да се данас, 26 година од страдања на Залазју, евоцирају успомене и одаје дужна почаст погинулима, у ишчекивању да ће починиоце злочина стићи правда.

“Овдје су Срби страдали у јуну 1943. године и на Петровдан 1992. године и нико за те злочине није одговарао, што злочинце охрабрује да несметано могу наставити чинити злочине”, рекао је Драгичевић.

Он је рекао да је јуче у Поточарима бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао да су побијени људи зато што су били Бошњаци, али није поменуо да су у бројним селима око Сребренице и Братунца и овдје на Залазју људи убијени само зато што су били Срби.

“Бол сваке мајке за дјететом је исти, свака суза је иста и зато све невине жртве треба да имају исти третман. Наставићемо да се боримо за правду и истину, одаваћемо почаст нашим погинулим и подсјећати се на њих, да се злочин не понови”, поручио је Драгичевић.

Помену је присуствовао и почаст жртвама одао предратни посланик у Скупштини БиХ из Сребренице Ибран Мустафић који је рекао да има моралну обавезу, према Божијем и људском закону, да ода почаст људима који су овдје заробљени, па злостављани и на звјерски начин убијени.

“Био сам посланик у Скупштини БиХ из ове општине прије рата и заступао сам све грађане. Овдје су људи побијени мимо свих закона и правила ратовања, а са некима сам ишао у школу. Нажалост, побили су их припадници мог народа који су 1995. године убили мог брата и фамилију, а непримјерено је да за те злочине нико није одговарао”, рекао је Мустафић.

Ово је први пут да је један Бошњак дошао да ода почаст српским жртвама на подручју сребреничке општине, гдје су масовни злочини почињени у више српских села, преноси Срна.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да је прошло 26 година од злочина у Залазју и да породице настрадалих четврт вијека траже истину и правду.

“Они који ту правду дијеле неће да чују наше захтјеве и доказе, јер не желе да признају и било кога осуде за злочине почињене над српским народом, упркос чињеницама и материјалним доказима који су им давно достављени”, оцијенио је Грујичић.

Он је рекао да онај који је предводио злочинце у нападима и убиствима сада поручује Србима – “ћераћемо се још”.

“И ми исто одговарамо, хоћемо се ‘ћерати’, али на законит начин. Морамо све капацитете ставити у функцију доказивања страдања српског народа и подсјећати на злочине, не ради угрожавања другог народа, него да бисмо сачували свој. Морамо да будемо упорни у тражењу правде и истине и никада нећемо одустати од инсистирања да треба да одговарају починиоци злочина над Србима у Залазју и другим селима око Сребренице”, поручио је Грујичић.

Драгици Лазаревић су прије 26 година на Залазју нестала два брата, а супруг јој је убијен.

“Сваки Петровдан дочекам плачући и потресем се као да су јуче настрадали. Колика је бол за несталима, још више боли неправда и негирање злочина јер нико није одговарао за мучења и свирепа убиства моје браће који су живи заробљени. Њихови посмртни остаци пронађени су случајно прије седам година”, прича ова жена, истичући да никада не треба одустати од борбе за истину и правду и да починиоци овог и свих злочина треба да одговарају.

Велики број новинарских екипа из БиХ и иностранства присуствовао је данашњем парастосу у Залазју.

Прије парастоса, чланови породица погинулих, саборци, борачке и општинске делегације Сребренице и Братунца положили су цвијеће на гробљу у Братунцу, гдје је сахрањен највећи број убијених, те на српским стратиштима у Биљачи и Сасама.

За злочине над Србима у Подрињу нико није одговарао и слоган овогодишњих “Петровданских дана” био је “26 година злочина без казне”.

Чланови породица и представници борачких организација и организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице поново су данас изразили незадовољство радом Хашког трибунала, те Тужилаштва и Суда БиХ.

Они су указали на то да још није нико процесуиран за бројне масакре и злочине које су муслиманске снаге из Сребренице починиле над Србима из ове општине у протеклом рату, убивши 474 српска цивила и војника, међу којима је било деветоро дјеце, 57 жена и 65 стараца од којих су више од половине масакрирали.

Служењем парастоса на Залазју завршен је 22. меморијални, хуманитарно-духовни и културно-спортски програм “Петровдански дани” који је, поводом 26 година од страдања сребреничких Срба организовао Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.

Осим 69 погинулих на Петровдан 1992. године, нестало је и заробљено још 22 Срба од којих се 10 још воде као нестали, а велики број је рањен.

Након мучења и злостављања у сребреничким логорима сви су убијени, а посмртне остатке њих 10 случајно је пронашао тим за тражење несталих из Тузле 10. јуна 2011. године у Залазју, приликом тражења муслиманских жртава.

Након више од годину дана, ти посмртни остаци су идентификовани и сахрањени 2012. године на Петровдан, два су пронађена и сахрањена раније, а за још 10 Срба несталих тог дана и даље се трага.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed