Глас Српске, СРНА, 13. 6. 2023, Да се не заборави: Обиљежено 80 година од славне Битке на Сутјесци

Споменик на Тјентишту, кањон Сутјеске Фото: РТРС

Споменик на Тјентишту, кањон Сутјеске Фото: РТРС

ТЈЕНТИШТЕ – Полагањем цвијећа на спомен костурницу и културно-умјетничким програмом у Спомен-кући у Долини хероја на Тјентишту, данас је обиљежено 80 година од пробоја обруча у славној партизанској епопеји – Бици на Сутјесци.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске Бошко Томић поручио је током обиљежавања 80 година од Битке на Сутјесци да су партизански борци гинули за слободу, а да је међу њима највише било припадника српског народа.

– Срби су увијек ишли само да чувају своје територије, а да не освајају ничије и у загрљај су примали све друге народе – рекао је Томић.

Помоћник министра рада и борачко-инваидске заштите Небојша Видаковић подсјетио је да је Битка на Сутјесци трајала један мјесец и да је за слободу плаћена висока цијена.

– Порука свих нас са овог скупа јесте да будемо јединствени и да занемаримо идеолошке подјеле – рекао је Видаковић.

Међу поштоваоцима партизанске борбе за слободу, на Тјентиште је дошао да се погинулим саборцима поклони и деведесеттрогодишњи Албин Пиберник из Јасенице у Словенији, који је као дјечак преживио Игмански марш 1942. године.

– Овдје сам да одам почаст нашим погинулим друговима. Овдје је Хитлер дао налог генералу Леру да се побије све што је у овом рејону, да се куће попале, да нема заробљеника – прича Пиберник.

У рат је отишао са 11 година и био је најмлађи у Првој пролетерској бригади.

– Са оцем Албином и мајком Јулијаном прешао сам преко Игмана и мајка ми је умрла у Фочи гдје је и сахрањена. Преживио сам Игмански марш, али то није исто као Сутјеска – додао је Пиберник.

Љубенко Боровић из Котора редовно долази на Тјентиште да се поклони сјенима погинулих јунака са Сутјеске, а раније је као просвјетни радник доводио и ученике.

– Потичем из породице чији су и отац и мајка учествовали у рату и са посебним пијететом доживљавам све ово. Жао ми је што ово мјесто изгледа помало запуштено – каже Боровић.

Он је додао да му посебно сметају подјеле организација које његује тековине партизанске борбе, па се организују два одвојена обиљежавања Битке на Сутјесци.

Осамдесетосмогодишњи Спасоје Лубарда са Цетиња ни ове године није пропустио да дође у Долину хероја.

– Долазим сваке године, овдје ми је брат погинуо. Ту су побијени рањеници, а страдало је и 130 дјеце са Баније – наводи Лубарда.

Члан Предсједништва СУБНОР-а Србије Зоран Јаковљевић каже да ова организација баштини догађаје из Другог свјетског рата, а од прије двије године и догађаје из свих осталих ослободилачких ратова.

– У овој бици је страдало и око 600 жена, партизанки. Погинуло је доста бораца из целе бивше Југославије, а међу њима велики број партизанки што треба и те како поштовати и ценити. Слава херојима Сутјеске – рекао је Јаковљевић.

Највећа битка у Другом свјетском рату на простору Југославије одиграла се на планинским масивима који окружују ријеку Сутјеску, а борбе су трајале од 15. маја до 13. јуна 1943. године, када су партизани уз огромне губитке успјели да се извуку из обруча пробојем преко Сутјеске.

Око 20.000 партизана борило се против 120.000 њемачких војника и њихових домаћих помагача.

У борбама је погинуло више од 7.000 партизана, а посмртни остаци 3.301 борца су сакупљени након рата и сахрањени у спомен-костурницу у Долини хероја.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed