РТРС, 10. 9. 2023, Обиљежена 31 година од убиства Срба на Црном врху

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

На Црном врху код Зворника данас је обиљежена 31 година од страдања 11 припадника Војске Републике Српске, полиције и цивила које су 1992. године из засједе убили сребренички муслимани.

Служен је парастос на мјесту страдања Срба, након чега су положени вијенци.

Предсједник ове организације Миливоје Марковић подсјетио је да су прије 31 годину на Црном врху сребренички муслимани починили злочин који је по много чему специфичан јер се, ничим изазван, десио у дубини територије Републике Српске.

– Сребренички муслимани су тог дана 1992. године из засједе пресјекли колону возила која се кретала од Црног врха према Зворнику и извршили невиђен злочин над недужним цивилима, те припадницима Војске и полиције Републике Српске од којих је већина била у цивилним одијелима – рекао је Марковић Срни.

Спомен-плоча постављена на мјесту страдања 10. септембра 2010. године оскрнављена је шест дана након постављања, а у истој години поново су непозната лица однијела дрвени сто и клупе, те исјекла жељезне стубове и ланце око спомњен-обиљежја.

Након три године, односно 2013. постављена је поново већа и дебља гранитна плоча, али је и она доживјела судбину претходне.

Годину дана касније постављена је и освештана нова, трећа спомен-плоча која се и даље налази на мјесту страдања.

Оскрнављене спомен-плоче и други поломљени дијелови похрањени су у просторије Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник да свједоче о овом поновљеном злочину.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed