Глас Српске, Танјуг, 17. 3. 2022, Парастос за жртве погрома, 17.март да се НЕ понови

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

У Грачаници је данас обиљежена 18. годишњица погрома над српским народом у покрајини, у присуству директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића.

Парастос страдалима је у манастиру Грачаница служио владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије.

Петковић је, након парастора, положио бијеле руже на споменику невиним жртвама „Нестали“ испред Дома културе у Грачаници.

Он је, затим, са челницима Српске листе, политичким и институционалним представницима Срба са КиМ, представницима удружења киднапованих и несталих присуствовао и Академији „На заборав немамо право“, поводом 18. године мартовског погрома.

Петковић је истакао да 17. март 2004. године представља злочин без казне и страдање српског народа на почетку 21. вијека у срцу Европе.

„Тај 17. март представља и нашу Голготу, али и наше Васкрсење, али чини ми се да је управо и све остало тако на Косову и Метохији, и Голгота и Васкрсење“, рекао је Петковић.

Он је истакао да је 17. март у потпуности разоткрио праву природу идеологије зла према српском народу, на Косову и Метохији.

„То иде много даље и од уобичајених максималистичких захтјева албанских ектремиста у правцу потпуно етнички чистог простора Косова и Метохије очишћеног од Срба, али не само Срба, већ и потребе да се затре сваки траг српског постојања овдје на простору КиМ“, рекао је Петковић, а саопштила Канцеларија за КиМ.

Подсјетио је да 17. марта не само да је убијено 19 особа, протјерано 4.012 Срба, а етнички очишћено више градова и села и спаљено 935 српских домова, него је уништено и 35 наших цркава, манастира, конака, од страдалних Светих Архангела, Богородице Љевишке, Девича и осталих наших цркава, манастира и средњовијековних бисера светске културне баштине.

Навео је да 17. март, између осталог, представља и лице и наличје и два симбола овдје који су уткани у судбину нашег народа.

„С једне стране, симбол 17. марта је Адем Курти, онај младић који у налету бијеса и мржње руши крст на куполи цркве Светог Илије у Подујеву, али с друге стране симбол је и Боривоје Спасојевић, као и све невино пострадале жртве које су изгубиле своје животе само зато што носе српско име и презиме“, рекао је Петковић.

Он је поручио да 17. март никада више не сме да се понови, већ морамо да га обиљежавамо и да га се сјећамо, јер идеологију зла никада више не смијемо да допустимо, зато што она руши све пред собом.

Навео је да данас имамо предсједника Александра Вучића који је први предсједник који је отворено, гласно и јасно рекао да се никада више неће поновити нити погром, нити Олуја на простору Косова и Метохије, или тамо гдје Срби живе и који је обновио културу сјећања.

„То је значајна порука и подршка српском народу на КиМ, уз то да се и данас заједно поред свих притисака и напада боримо да сачувамо мир и стабилност који су нам преко потребни, овде на овим просторима“, рекао је Петковић.

Указао је да се сваке године обиљежава 17. март као дан незаборава, дан који никада више не смије да се понови, али је важно и да ми данас будемо окренути будућности и кажемо да су нам мир и стабилност преко потребни и да нам је суживот и разговор са Албанцима преко потребан, јер је судбина одредила да заједно живимо на овим просторима.

Петковић је додао да ће Влада Србије са предсједником Вучићем да се још снажније и одлучније бори за наш народ у покрајини и да економски подижемо српске средине и на КиМ градимо нашу будућност.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed