УНС, 17. 3. 2022, Нова књига Сретена Јаковљевића – Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ (1941- 1945)

Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ (1941- 1945) Сретена Јаковљевића Фото: УНС

Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ (1941- 1945) Сретена Јаковљевића Фото: УНС

Сретен Јаковљевић, новинар, писац и члан Удружења новинара Србије (УНС) објавио је књигу Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ (1941 – 1945)

„Овом књигом покушавамо многе скривене приче да отргнемо од заборава“ написао је Јаковљевић у предговору и додао да се у рату заборављају судбине и страдања малих људи, а њихове приче чине најверодостојнији мозаик истине о ратним ужасима.

Књига је резултат вишедеценијских истраживања у архивама, библиотекама, као и непосредних разговора са учесницима Другог светског рата.

Аутор у делу пише да су комунисти величали своју победу, скривали грешке и злочине које су учинили, а Југословенску војску приказали као негативце.

„У то име многе злочинце и кривце за српска страдања 1941. године никада нису извели пред лице правде“, додао је Јаковљевић.

Међутим, истину нису скривали само победници, већ и поражени, припадници Југословенске восјке због сопствене сигурности и будућности своје деце.

Јаковљевић се посебно осврнуо на немачку операцију „Вајс“ – битку на Неретви 1943. године која је остала најконтроверзнија тема у историји Србије.

На крају се аутор осврће на жене, мајке, супруге и децу из тог периода.

Оне су безимени хероји које су на најбруталнији начин страдале, убијане, силоване, а усташе су им из руку отимале децу.

Аутор за њих каже да су трпеле, патиле, орале, копале и биле у сенци мушкараца и због тога заслужују јединствен споменик захвалности..

Песник Матија Бећковић је рекао да је ово драгоцено дело за откривање истине о ратним догађајима на том простору.

„Драгоцено је толико што се у књизи налази велики број обичних људи са својим причама и личним судбинама који сведоче о ратним збивањима и страхотама рата“, изјавио је он.

Објављивање књиге су помогли Удружење Коњичана у Републици Српској, Електопривреда Републике Српске, манастир Тврдош, општине Гацко, Невесиње, Вишеград и Удружење новинара Србије.

Сретен Јаковљевић је рођен 1950. године у селу Бијела код Коњица. Основну школу је завршио у родном месту, а гимназију у Коњицу. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Сарајеву. Новинарством се бави од 1967. године. Први текст је објавио у листу младих „Наши дани у Сарајеву“. Члан УНС-а је од 1985. године и уредник локалних листова „Раковичке новине“ и „Чукарица Раковица“.

 

Аутор: Анђела Момчиловић
Извор: УНС

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed