ИН4С, 6.11.2021, Права Будва: Помен херојима на српском војничком гробљу у Тијеу

Помен на војничком гробљу у Тијеу Фото: ИН4С

Помен на војничком гробљу у Тијеу Фото: ИН4С

У име Праве Будве вијенац је положио и одао почаст палим јунацима у борби за слободу Србије и Црне Горе господин Ђуро Ћетковић који је уједно и предсједник савеза Срба у Француској

Данас је, у име Праве Црне Горе Будва, на српском војничком гробљу у Тијеу код Париза положен вијенац поводом 103. годишњице завршетка Првог свјетског рата.

У име Праве Будве вијенац је положио и одао почаст палим јунацима у борби за слободу Србије и Црне Горе господин Ђуро Ћетковић који је уједно и предсједник савеза Срба у Француској.

Полагању вијенца су такође присуствовали пуковник Жак Огар, адмирал Латије, генерал Траније и амбасадорка републике Србије у Француској Наташа Марић као и многе друге важне личности из политичког живота Француске са високим официрима савезничких држава у Првом свјетском рату.

Председник Савеза Срба Француске Ђуро Ћетковић је поручио да је скуп одржан у знак сећања на храбре војнике који су живот дали да би нове генерације могле да живе у миру, у част милион и двеста хиљада погинулих Срба и у сећање на српско-француско пријатељство сковано у Првом светском рату. Током церемоније интониране су, у част солунцима, обе химне, српска и француска, „Боже правде“ и „Марсељеза“.

На Српском војничком гробљу сахрањено је 747 српских ратника који су са фронта превезени у француске болнице, као и касније убијени Есад-паша Топтани, који је омогућио прелазак српске војске преко Албаније.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed