Глас Српске, 27.10.2022, Служен помен убијеним Србима у Гређанима код Окучана

Помен, илустрација Фото: СРНА

Помен, илустрација Фото: СРНА

ОКУЧАНИ- У Гређанима код Окучана данас је, поводом славе Цркве Свете Петке служена литургија и помен Србима из овог села које су од 1991. до 1995. убиле хрватске снаге, као и Србима које су убиле усташе у Другом свјетском рату.

Литургију су служили свештеници Епархије пакрачко-славонске.

Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован освештао је 2016. године у старом дијелу Цркве Свете Петке спомен-плочу у знак сјећања на 18 Срба из Гређана убијених од 1991. до 1995. године.

На спомен-плочи исписана су имена убијених мјештана – Драгиња и Ђуро Чалић, Милка и Рада Гаћеша, Рајко Гљивица, Саво Јагличић, Милан и Синиша Кесер, Рајко Савић, Обрад Ковачевић, Никола Кузмић, Илија Кужета, Игњатија Ружић, Остоја Миладиновић, Војислав Никшић, Јован Радујковић, те Симо и Љубица Зјалић.

У селу Гређани код Окучана у западној Славонији 5. септембра 1991. године припадници хрватске паравојне формације „Тигрови“ извршили су стравичан злочин над десетинама српских цивила и територијалаца од којих се многи још воде као нестали.

Један број српских војника и цивила из овог села, чија се имена налазе на постављеној спомен-плочи, погинуо је током рата 1991-1995. године.

За злочин још нико није процесуиран пред хрватским и међународним правосуђем, а Хашки трибунал никада није ни водио интензивну истрагу о ратним злочинима почињеним над Србима у западној Славонији у протеклом рату.

Хрватска паравојска упала је у српска села Гређане и Човац након повлачења бивше ЈНА на почетне положаје на канал Струг.

У ноћи између 5. и 6. септембра око 22.00 часа паравојна група „Тигрови“ је из правца села Млака и Нови Варош прва упала у село Гређане и разоружала сеоску стражу, након чега је услиједио масакр над српским цивилима.

У протеклом рату припадници Хрватске војске запалили су подручну школу у овом селу, која до данас није обновљена.

Током Другог свјетског рата усташе су неколико стотина мјештана, укљућујући старце, жене и дјецу из села Гређани, Човац и Врбовљани присилно одвели у концентрационе логоре Јасеновац, Стару Градишку, те у Млаку и Уштицу, из којих се већина никада није вратила.

Павелићеве усташе су 8. маја 1944. године извршиле покољ над 12 српских дјечака из села Гређани који су чували стоку у пољу.

Прије рата подручна школа и Фудбалски клуб у селу Гређани носили су назив „8. мај“ у знак сјећања на овај тешки злочин.

Црква Свете Петке из 1752. године порушена је у Другом свјетском рату, а послије рата отпочета је изградња нове, али није завршена.

Село Гређани по територијалној организацији у Хрватској припада Бродско-посавској жупанији, општина Стара Градишка, у бившој Републици Српској Крајини припадало је општини Окучани, а за вријеме СФРЈ општини Нова Градишка.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed