KoSSev.info, 18. 3. 2024, РТС приказао документарни филм о мартовском насиљу: „Досије Косово – Погром“ [Видео]

Досије Косово „Погром“ , Чаглавица, март 2004, кадар из филма Фото: Живојин Ракочевић, РТС

Досије Косово „Погром“ , Чаглавица, март 2004, кадар из филма Фото: Живојин Ракочевић, РТС

Јуче је обележена 20-годишњица од мартовског погрома на Косову – највећег етничког насиља од доласка међународних и безбедносних снага.

Две деценије од 17. марта низом су активности обележене у више средина на Косову, са централном манифестацијом у Грачаници.

Двадесетогодишњица мартовског погрома обележена је и у Београду. Осим пријема стотинак деце са Косова у Палати Србија, у Народном позоришту је у 18 часова одржана свечана академија.

Потом је у 20 часова Радио Телевизија Србије премијерно приказала на свом првом каналу документарни филм „Досије Косово – Погром“.

Причу о једном од најтрагичнијих дана у новијој српској историји у филму доносе људи који су трагедију страдања лично осетили и преживели.

У филму говоре чланови породица убијених и сведоци погрома.

О истим дешавањима од пре 20 година на КиМ говорили су у овом филму и војници и официри КФОР-а – италијански генерали, француски командант Кфора, грчки војници, норвешки официр.

Бројни су и архивски снимци сабрани у овај документарни филм.

„Филм доноси причу о дешавањима на Косову и Метохији 17. марта 2004. године, када је осам Срба убијено на кућном прагу, око 4,000 људи трајно расељено, 900 кућа и станова разорено, 35 цркава и манастира Српске православне цркве оштећено и уништено, међу којима је 19 споменика културе првога реда. У дивљању и терору који су се на Косову и Метохији одвијали 17. и 18. марта, укупно је повређено 954 људи, 170 Срба је тада имало теже повреде. Повређено је током тих догађаја и 61 припадник Кфора и 65 међународних полицајаца. Етнички је потпуно очишћено шест градова и девет села. После 17. марта, Срба више нема у Приштини, нема их ни у Урошевцу, Гњилану, Ђаковици…“, наводи се у опису филма.

Подсећа се шта је томе претходило:

„Све је почело оптужбом, тврдњом која никад није доказана, да су Срби криви за утапање тројице албанских дечака у реци Ибар, које се догодило 16. марта у поподневним сатима. И међународна истрага коју је покренуо Унмик није могла да докаже да су, како су тада преносили албански медији, Срби бандити са псима јурили албанске дечаке и приморали их да уђу у хладну реку. Лавина лажи је покренута, изманипулисана маса изашла је на улице и 17. марта ’запаљено‘ је Косово“.

По проценама међународних организација, наводи се у опису филма, између 50,000 и 70,000 Албанаца је тога дана било на улицама Косовске Митровице, Чаглавице, Призрена, Косова Поља, Урошевца, Пећи, Гњилана, Приштине.

Нереди су, подсећају, настављени и 18. марта када су горели Обилић, село Свињаре, манастир Девич…

 

 

Документарни филм „Погром” део је серијала „Досије Косово”. До сада су на РТС-у емитовани документарно- играни филмови овог серијала: „Деведесет осма”, „Рачак”, „Жута кућа”.

Аутор филма: Слађана Зарић
Редитељ: Милан Јовановић
Директори фотографије: Симо Димитрић и Никола Ђуровић
Новинари: Весна Илић и Милена Милетић
Монтажер је Марко Вујовић, тонски сниматељ Марко Буђан, графички дизајнер Небојша Тесла, дизајнер звука Бојан Манговић, продуцент Душан Ковачевић.
Композитор: Владимир Тошић

Филм је реализован у продукцији Информативног програма Радио-телевизије Србије

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed