РТ Балкан, 19. 3. 2024, 25 година од НАТО бомбардовања: Конференција „Од агресије до новог праведног поретка“ у Дому војске

Да се не заборави 1999-1924. Фото: Београдски форум за свет равноправних

Да се не заборави 1999-1924. Фото: Београдски форум за свет равноправних

Обележавање НАТО агресије 1999. године на нашу земљу је управо прилика да се поново сетимо свих њихових злочина и злодела и подсетимо јавност, посебно омладину, на страхоте и штету коју је агресија изазвала, као и последице од којих многе још нису саниране, оцењује некадашњи министар спољних послова Живадин Јовановић

Београдски форум за свет равноправних и ове, као и претходних година, обележава 24. март, дан када је 1999. године отпочела нелегална и злочиначка агресија НАТО пакта на Савезну Републику Југославију (СРЈ) и одаје пошту погинулим браниоцима отаџбине и цивилима.

Годишњица бомбардовања биће обележена бројним активностима, а главни догађај биће међународна конференција „Од агресије до новог праведног поретка“, која је заказана за петак, 22. марта и суботу, 23. марта, у Свечаној сали Дома војске Србије.

На конференцији ће учествовати поред високих домаћих личности, око 100 страних учесника из Русије, Кине, Италије, Немачке, Кубе, Швајцарске, Грчке, Португала и других земаља.

Био је то први рат на тлу Европе од краја Другог светског рата, када су бомбе и крстареће ракете најмоћније војне машинерије у историји цивилизације разарале једну малу европску земљу, али и уједно разарали европски и светски систем безбедности заснован на Повељи УН, Финалном документу ОЕБС и Париској повељи, каже председник Београдског форума за свет равноправних и некадашњи министар спољних послова Живадин Јовановић за РТ Балкан.

„Европа и свет и данас трпе тешке последице тог разарања. НАТО је наступао у савезу са сепаратсистичко-терористичком тзв. ОВК као својом пешадијом. Дао је крила сепаратизму и тероризму. Сведоци смо да се данас САД, Велика Британија, Немачка и НАТО у целини, дакле, оне исте државе и организације које су незаконито напале СРЈ, без одлуке СБ УН, које су свесно користиле пројектиле са осиромашеним уранијумом и друга забрањена оружја“, истиче Јовановић.

25 година од НАТО бомбардовања: Конференција „Од агресије до новог праведног поретка“ у Дому војске Фото: РТ Балкан, Београдски форум за свет равноправних

25 година од НАТО бомбардовања: Конференција „Од агресије до новог праведног поретка“ у Дому војске Фото: РТ Балкан, Београдски форум за свет равноправних

Он је нагласио да се управо те земље, које су намерно бомбардовале цивилне циљеве и инфраструктуру наше земље, убијале децу, жене, цивиле, и које су јавно, по светским медијима водиле хајку против српског народа, позивају на међународно право и осуђују друге земље за кршење међународног права.

Како додаје, обележавање почетка НАТО агресије 1999. године на нашу земљу је управо прилика да се поново сетимо свих њихових злочина и злодела и подсетимо јавност, посебно омладину, на страхоте и штету коју је агресија изазвала, као и последице од којих многе још нису саниране.

Према његовим речима, преседан агресије без одобрења СБ УН коришћен је за потоње агресије у Авганистану, Ираку, Либији, Сирији, а агресија НАТО на СРЈ представљала је корак у остваривању стратегије војне експанзије на Исток, на руске границе, која је у основи украјинске кризе.

Јовановић подсећа да су током 79 дана непрекидних напада на СРЈ, од 24. марта до 10. јуна 1999, масовним нападима из ваздуха, акваторије и копна НАТО авијације, ракетних система и других оруђа, уз учешће шиптарских терориста ОВК-а, регуларне армије Републике Албаније, плаћеника које су државе Запада окупиле и финансирале и инструктора и специјалним јединица водећих држава Запада, убијани припадници оружаних снага Војске Југославије, органи реда Републике Србије, цивили, деца.

„Рушени су споменици културе, цркве и манастири, уништавана војна, економска, стратешка и саобраћајна инфраструктура, привредни објекти, цивилни објекти и институције, школе, вртићи, болнице, па чак и јавни медијски сервис – Радио телевизија Србије, када је убијено 16 радника те установе. НАТО је током агресије извршио 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље, а 1.150 борбених авиона лансирало је близу 420.000 пројектила укупне масе 22.000 тона“, указује.

Београдски форум позива све патриотске организације и појединце и организације које баштине сећање на страдале припаднике војске и снага безбедности Србије и свих страдалих, да се придруже овим манифестацијама и тиме изразе поштовање према страдалим браниоцима отаџбине и цивилима, поручује Јовановић.

Организатори конференције су осим Београдског форума за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије, СУБНОР Србије, Удружење дијаспора за матицу и Ветерани војнообавештајне службе Србије.

 

 

Невена Ергић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed