Политика, Бета, 30.5.2018, У Варварину обележена годишњица погибије цивила од НАТО бомби

Мост на Великој Морави код Варварина после НАТО бомбардовања Фото: Политика

Мост на Великој Морави код Варварина после НАТО бомбардовања Фото: Политика

ВАРВАРИН – Годишњица погибије десеторо цивила у НАТО бомбардовању моста на Великој Морави у Варварину обележена је данас на том месту поменом жртвама и полагањем венаца и цвећа на спомен обележје.

Обраћајући се породицама жртава, суграђанима, представницима бројних институција, председник Општине Варварин Војкан Павић подсетио је да је Варварин тада делио судбину Србије.

„Званичници НАТО су и тај напад назвали легитимном војном метом, а страдање цивила колатералном штетом. Оваквим безочним лажима као да су желели да још једном убију и жртве и преживеле”, рекао је он.

Он је додао да су и данас „ране видљиве и дубоке, а да „боли то што злочинце није стигла рука правде ни после толико година”.

„Нама остаје обавеза да никада не заборавимо овај злочин и да деци која тада нису била ни рођена причамо о једном у низу злочина који су се десили током НАТО агресије. Људски је праштати, али је људски и не заборавити”, казао је Павић.

На споменик, подигнут поред моста на Великој Морави, венце и цвеће положиле су породице жртава, директор Безбедносно информативне агенције Братислав Гашић, председник Општине Варварин Војкан Павић, делегација Војске Србије, представници општина и градова, предузећа и установа, појединци.

У Велику Мораву венац је са моста спустио најбољи ђак варваринске Средње школе Никола Димић.

У оквиру обележавања годишњице страдања, у Библиотеци у Варварину је отворена изложба најбољих радова традиционалног ликовно-литерарног конкурса „МОСТ”, а одржавају се и два меморијална турнира.

Мост на Великој Морави у Варварину бомбардован је у недељу, 30. маја 1999. године, око 13 и 30 часова, на Свету Тројицу и пијачни дан у том месту.

У првом нападу погинуло је троје и рањено петоро људи, а у другом је настрадало још седморо, док је више десетина било рањено.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed