NovosadskaRacija.com, 23. 1. 2024, Новосадска рација, погром и масакр – На данашњи дан [Мапа]

Новосадска рација 1942. године Фото: Wikipedia

Новосадска рација 1942. године Фото: Wikipedia

У јеку Другог светског рата, у зиму 1942 године, мађарски фашисти извршили су незапамћен злочин над Србима, Јеврејима и Ромима у јужној Бачкој. Убијања су почела на православни Божић и трајала све до 29. јануара.

Злочин су извршиле мађарске трупе Осовине у јануару 1942. године у јужној Бачкој. Укупан број погинулих цивила у рацији био је 3.809, док су места погођена рацијом Нови Сад, Бечеј, Вилово, Гардиновци, Госпођинци, Ђурђево, Жабаљ, Лок, Мошорин, Србобран, Темерин, Тител, Чуруг и Шајкаш.

 

Увод у прогром

После сукоба са партизанима на подручју Новог Сада (Шајкашки одред) крајем 1941. и почетком 1942. године, мађарска влада под управом Миклоша Хортхија основала је две војне јединице и послала их против Јевреја и Срба у Бачкој. Почетком јануара 1942. ове снаге су убиле стотине Јевреја у селима у околини Новог Сада. Три дана, од 21. до 23. јануара 1942., док је град био потпуно окружен, одсечен од остатка земље и стављен под полицијски час, мађарски војници су дивљали и чинили бројна зверства. На температурама од 20° испод нуле и по јаком снегу, људи су одвођени из кућа и одвођени у јаме за убијање или на обале Дунава и убијани. Током клања, познатог као „рација“, убијено је 500 Срба и 800 Јевреја, укључујући жене, децу и старце. До 23. јануара убијено је више од 5.000 људи из бачког округа, од чега половина Јевреја. Шест јеврејских заједница је избрисано.

Рација је спроведена између 4. и 29. јануара 1942. Отпочела је у Шајкашкој (4-19. јануар), наставила се у Новом Саду (21-23. јануар), а завршила у Бечеју (25-29. јануар).

Међу мађарским становништвом, нарочито у Шајкашкој, намерно су ширене вести о могућем „српском устанку“ за православни Божић у коме ће доћи до освете за злочине над Србима из априла 1941. године. Циљ је био решење српског питања и пацификација Бачке. Кампања продубљивања међунационалне нетрпељивости је имала свој врхунац пред католички Божић, када су ширене лажне вести да ће Срби тог дана вршити диверзије и оружане нападе на цркве, општинске и школске зграде и жандармеријске станице.

Наводни повод за погром ширих размера пронађен је у откривеном притајеном Шајкашком партизанском одреду у Жабаљском риту на Пустајићевом салашу. Код ове групе пронађено је 17 пушака. Одред је откривен 4. јануара 1942. године од стране патроле мађарских жандарма и граничних ловаца, који су их напали. У самоодбрани, партизани су убили два граничара ловца и два жандарма, а неколико их ранили. Дејством великих окупаторских снага овај одред је у потпуности разбијен у току истог дана, 4. јануара 1942. године, приликом чега је страдао политички комесар одреда Ђула Молнар. Овај догађај званична власт прогласила је за „устанак“.

Мађарске окупационе власти искористиле су овај мањи инцидент како би наставиле са спровођењем своје политике у Бачкој. Прави циљ рације је била кампања етничког чишћења усмерена против српских и јеврејских цивила (укључујући жене, децу и старе), као и пљачка њихове имовине. Начелник генерал-штаба мађарске војске Ференц Сомбатхељ је 5. јануара наредио казнене рације на партизане у Бачкој. Наређење је дошло у исто време када је немачки министар спољних послова Јоахим фон Рибентроп посетио Будимпешту 6. јануара. Неколико дана касније, фелдмаршал Вилхелм Кајтел, начелник Врховне команде Вермахта, је дошао у Будимпешту да затражи да се цела Мађарска краљевска војска пребаци на Источни фронт. Мађарски премијер Ласло Бардоши је одбио, и да би оправдао своју одлуку, тражио је да покаже да су мађарски војници преко потребни на окупираним територијама. Мађарски генералштаб је затражио да окупационе власти доставе доказ од предстојећем великом партизанском устанку у Бачкој да покаже Немцима. Окупационе власти глумиле су нападе партизана да би увећали јачину партизанског отпора.

 


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed