Вечерње новости, 13.2.2015, Ђакомо Скоти: Беснило пљaчкаша

Ђакомо Скоти: Беснило пљaчкаша, хрватска операција Олуја Фото: Архива

Ђакомо Скоти: Беснило пљaчкаша, хрватска операција Олуја Фото: Архива

У Грачацу полиција ОУН, на гробљу, открива 22 свеже ископане јаме. Свака је дубока 50, широка 80 и дуга 200 сантиметара. У Кистањама пламен је прогутао 90 одсто кућа

Шта се догодило са Крајином и избеглицама, Ђакомо Скоти, у свом дневнику, на страницама које следе, на основу извештаја мисије ОУН у Хрватској, хронолошким редом износи документа о злочинима хрватске војске.

10. август

На путу Книн – Дрниш 40 кућа је у пламену. Горе и поља жита. Хрватски војници круже подручјем у два камиона са кантама бензина и секирама. У Дрнишу гори велики број кућа.

У Србу хрватска полиција пљачка куће.

У Оклају многобројне групе хрватских и босанско-хрватских војника заузете су пљачкањем градића; велики део кућа гори.

У Книну је једна колона хрватске војске прошла испред седишта ОУН испаљујући рафале из аутоматског оружја; један рафал је погодио унутрашњост логора канадског батаљона.

У Книну хрватски војници, пошто су скинули таблице са свих аутомобила које су затекли напуштене по улицама, присвојили су их и крстаре у њима. Све продавнице су опљачкане.

10-11. август

У току ноћи запаљене су куће у селима Лунићи, Ружићи, Ђитићи, Кући, Крикићи, Трескавица, Цивљане и у градићу Доњи Лапац.

11. август

У Глини су опљачкане продавнице. У Грачацу је пронађена жена од око 80 година на издисају. Пре два дана устрељена је из пушке са мале удаљености: један метак јој је прошао кроз десни образ а други се спљоштио на лобањи не пробивши је. Помоћ јој је пружила индонежанска медицинска екипа.

Два села, смештена на раскршћу Плашки – Оточац, опљачкана су и великим делом разорена. По зидовима кућа оставили су своју визиткарту (натписе и симболе) војници прве бригаде “Тигрови” и сто деветнаесте бригаде хрватске војске.

Нове куће су у пламену у Книну, Бенковцу и Раштевићу.

У Доњем Лапцу хрватски војници претражују и пљачкају куће. Разорено је 60 одсто града. Куће које су поштеђене запосели су официри хрватске војске и војне полиције.

12. август

У Цетини, хрватски војници наоружани пушкама и секирама иду од куће до куће и подмећу ватру. Један војни посматрач ОУН ухапшен је и задржан два сата у полицијској станици у Врлици.

У Дерингају (84 км од Книна) примећено је 15 пожара.

У Книну, у једној кући, убијена су из пушке два мушкарца, од 65 и 90 година. То се догодило пре седам дана када су хрватски војници ушли у кућу и почели да је пљачкају.

У околини Шибеника неколико кућа и даље је у пламену.

У близини Доњег Лапца, војни посматрачи ОУН чују рафал из правца села Нетека, куда се, пре 10 минута, упутило неколико хрватских војника. Када су стигли на место, посматрачи затичу леш младића од 25-30 година, у цивилном оделу, погођеног на више места по телу, од ногу до потиљка.

13. август

Војници Петог босанскохерцеговачког армијског корпуса, и цивили, виђени су како пљачкају место Остојићи у котару Глине. Опљачкане ствари се превозе у Босну камионима и колицима.

Између Глине и Зировца примећују се пљачке великих размера; уништавају се камиони, трактори и аутомобили које су Срби напустили. Многе куће су у пламену.

У Вргинмосту запаљено је пет кућа.

У долини Бенковца диже се десет стубова дима. Стижу вести о новом паљењу кућа у Кистањама и околини. У Доњем Лапцу 60 одсто кућа је разорено.

14. август

Патроле војних посматрача ОУН затичу у Кистањама неколико цивила који подмећу пожаре по кућама. Оперативне екипе за људска права јављају да су градићи Кистање, Ђеврске и Отрић потпуно обавијени пламеном: најмање 200 кућа гори на овом простору. У Кистањама пламен је прогутао 90 одсто кућа. Кистање, после подне: хрватске цивилне власти, са катастарским мапама у рукама, означавају неке куће које су још читаве. Три сата касније и ове куће су у пламену.

 

УБИЛИ И ПСЕТАНЦЕ
Команда хрватске војске, 16. августа оптужује посматраче ОУН и једну екипу филмских сниматеља да су подметнули ватру у једну кућу у Јовићима. Телевизијска екипа WТN, акредитована код мировних снага ОУН у Хрватској, покушала је, у ствари, да сними кућу у пламену; седморица хрватских војника ухапсила су сниматеље, запленили видео-касете, украли хиљаду немачких марака и убили псетанце, маскоту телевизијске екипе. Ово се догодило у близини Дрниша.

 

 

У М. Поличнику, два трактора вуку исто толико приколица натоварених опљачканим стварима. Иду у правцу Бенковца.

Оперативне екипе за људска права (ХРАТ) обавештавају из Доњег Лапца: виђени су хрватски полицајци и војници како стоје око тела једног мушкарца у цивилној одећи. Човек је усмрћен метком у потиљак.

15. август

У Двору је највећи део кућа спаљен или на други начин разорен.

У Грачацу цивилна полиција ОУН открива свеже ископане јаме на гробљу окренутом ка Велебиту. Избројане су 22 јаме, свака дубока 50, широка 80 и дуга 200 центиметара.

16. август

У Грачацу, док полицајци УНЦИПОЛ-а врше инспекцију православног гробља, на њих испаљују пет пушчаних хитаца из правца Велебита.

У Кожловцу је виђена велика патрола хрватских војника, која је, кружећи кроз место у цивилном камиону, пљачкала куће.

У Жагровићу су нађена тела четворице мушкараца, чија смрт је наступила пре недељу дана, на себи су имали само гаћице и мајице. Убијени су метком у потиљак.

17. август

У Тушиловићу су запаљене две куће. На целом подручју Слуња пљачкају куће. У центру Слуња групе војника подмећу пожаре по кућама.

Са осматрачког пункта украјинског батаљона јављају: један војник такозване Републике Српске убијен је из пушке, његово тело је поливено бензином и запаљено.

Голубић: 20 кућа у пламену; друге две у Рудопољу, исто толико у Коларни.

У Книну, у центру града, на 200 метара од новог седишта војних посматрача ОУН, подметнут је пожар у једну кућу.

18. август

Војни посматрачи ОУН јављају: кућа у пламену у Кореници, 10 у Великој Попини. У овом последњем месту паликуће делују у присуству војника који, по доласку џипа са посматрачима, оштећују џип ударцима кундака.

У Брибирској Глави тројица хрватских војника затечени су како пљачкају куће. После тога подмећу ватру у пет станова.

У селу Морполача, у околини Шибеника, посматрачи су избројали 21 кућу које су недавно уништене у пожару. На истом подручју, у селу Жажвићу, избројали су 20 кућа које су недавно спаљене.

19. август

Војни посматрачи ОУН успевају у току дана да стигну до места Калдрма, Кистање, Вакани, Широка Кула, Сердари и Стењајица и да забележе следеће: цело село Калдрма је уништено пожаром, осим једне куће испред које су виђена четири полицајца и један цивил. Један сат касније и та једина кућа је запаљена.

У Стењајици су виђени војници како проваљују у куће. Један од њих је убацио бомбу у један стан.

Између Топуског и Грабовца осам кућа је недавно запаљено.

20. август

Две куће су запаљене у Србу и осам у Сукновцу. Цело село Бободол, педесетак кућа, обавијено је пламеном.

Куће у пламену и у Чупићима, у Паланки, Бибићима, Ценићу, Поткоси и Мановцу. Овде је виђено осам војника, који су стигли камионом, како иду по кућама. У Ценићу је опљачкана стока а из кућа су однети кућни електрични апарати и други уређаји, под надзором полиције. У Поткоњу четири војника опљачкали су куће које се налазе непосредно иза седишта војних посматрача ОУН.

21. август

Војни посматрачи ОУН на сектору север Крајине констатују да је у Рокници, где није било борби, 90 одсто кућа, штала и сеника запаљено.

На сектору југ, девет кућа запаљено је данас у Бртоња Заградини, Горњем Мирању, Орци, Провићу, Кожловцу, Бенковцу и Карин Сланом…

 

 

Ђакомо Скоти, аутор књиге Хрватска операција Олуја – `ослобођење` Крајине и етничко чишћење Срба, на основу које је настао овај фељтон, јесте песник, приповедач, баснописац, есејист, историчар, књижевни преводилац и новинар. Рођен је у Савијану, близу Напуља, у Италији, 1928. године. Живи и ради у Хрватској (Пула, Ријека) од 1947. године. Плод његовог креативног рада су више десетина књига. Добитник је многобројних националних и међународних награда и високих одликовања.

ЋУТАЊЕ

Књига Ђакома Скотија у Италији је објављена септембра 1996. године. Пуних 14 година у Србији ју је пратила завера ћутања. На идеју познатог новинара НИН-а Саве Даутовића, 2010.године књигу штампају Издавачка кућа “Обзор” из Београда и Српско народно вијеће из Загреба.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed