РТВ, 23. 1. 2024, Годишњица Новосадске рације: „Ледена тишина“ коју не смемо заборавити

Споменик убијенима у Новосадској рацији Фото: Вести онлајн

Споменик убијенима у Новосадској рацији Фото: Вести онлајн

НОВИ САД – Годишњица Новосадске рације обележена је на Кеју жртава рације. Рација хортијевске Мађарске почела је 4. јануара 1942. године, убијањем у Шајкашкој, настављена је у Новом Саду, а завршена 25 дана касније у Бечеју.

Историчари говоре да је убијено више од четири хиљаде људи, највише Срба и Јевреја. У Новом Саду, рација је почела 21. јануара, а више од 1.300 убистава догодило се на данашњи дан. Тела убијених бацана су под лед Дунава.

Програм обележавања 82. годишњице почео је у подне, код споменика „Породица“, минутом ћутања за настрадале.

Присутнима се обратио градоначелник Новог Сада Милан Ђурић који је, између осталог, рекао да је завршен пројекат будућег меморијалног центра, његова локација биће код Штранда. Страшни злочини прошлости не смеју бити заборављени.

„Да је ово злочин над људским родом сведочи податак да је међу жртвама, било готово 50 одсто жена! Под овом леденом водом лежи читав један град људи који ће бити живи све док траје сећање. Заувек ћемо се сећати невиних жртава. Данас не склањамо главу над тим горким временима, зато ћемо и у априлу обележити годишњицу протеривања 15.000 Срба“, рекао је градоначелник Милан Ђурић.

У име Српске православне цркве молитвени помен одржао је његово преосвештенство епископ бачки господин Иринеј.

„Сваки рат у људском роду је трагедија. Може се некако разумети праведни и одбрамбени рат, али злочин против једног човека или милиона људи је злочин. Први злочин у историји рода људског је братоубиство. Молимо се Богу и трудимо се да будемо што бољи људи и на тај начин допринећемо искорењивању исконског зла“, рекао је епископ бачки Иринеј.

Комеморативни обред испред јеврејске заједнице, помен и беседу држао је врховни рабин Србије господин Исак Асиел.

„Најсмртоноснији отров нацистичке Немачке био је усмерен према Јеврејима који су успели да се одрже. Знали су да ће једнога дана њихова вера бити преточена у историјску стварност. Оснивањем државе Израел нама је пружена јасна потврда Божије заштите. Та држава се појавила у историјском тренутку када ништа друго не би могло да спасе Јевреје од ишчезнућа“, рекао је Асиел.

Он је додао да оно што се догађало за врема нациста може да се догоди и данас јер је свет постао још вештији у варваризму.

Јеврејски одговор мора бити „Боље умрети са пушком у рукама, него у концентрационом логору и гасној комори“, закључио је Асиел.

Венце испред споменика „Породица“ положили су представници Града, Покрајине, амбасаде Израела и Мађарске у Србији, представници градова и општина из целе Србије.

Са брода Војске Србије, венац је спуштен у Дунав, уз присуство министра одбране Милоша Вучевића.

Ове године програм носи назив „Ледена тишина“.

Од 20 часова у Српском народном позоришту биће изведена представа „Некрштени дани“ ученика и професора Гимназије „Лаза Костић“, на коју је улаз слободан.

 

 

Мирела Васин

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed