СРНА, 24.12.2015, Премијера филма „Пакао Независне Државе Хрватске“

„Пакао Независне Државе Хрватске“ Фото: Хрватски сликописни тједник, screenshot

„Пакао Независне Државе Хрватске“ Фото: Хрватски сликописни тједник, screenshot

Документарни филм „Пакао Независне Државе Хрватске“, снимљен у продукцији Музеја жртава геноцида у Београду, који садржи и, до сада непознате чињенице о злочину над српским народом у Хрватској током Другог свјетског рата, биће премијерно приказан 26. децембра у Музеју Југословенске кинотеке.

Директор Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић Мишина рекао је на конференцији за новинаре да филм садржи и до сада непознате чињенице и изјаве и да је њиме све постављено на мјесто.

Ђурић, који је написао сценарио, рекао је да филм траје 82 минуте, а подијењен је у два дијела – први који приказује историјат усташке идеологије и однос према српском народу и други о судбини српске дјеце у усташким логорима.

Он је навео да филм приказује историјат „идеје о фалсификатима хрватске повијести на основу српске историје“.

„Филмска прича почиње са 1710. годином и наставља се преко илиризма, праваша, Бановине Хрватске и усташког покрета, па до онога шта се све чинило у НДХ против Срба, Јевреја и Рома“, истакао је Ђурић.

Он каже да дио филма говори о томе да је Комунистичка партија Југославије /КПЈ/ у свом гласилу „Пролетер“ подржала усташки устанак у Лици 1932. године, оцијенивши га „као борбу против великосрпске хегемоније“.

Истичући да су и хрватски историчари доказали да је злочин над Србима био злочин НДХ, Ђурић је навео да је у филму показано да је апсолутна већина хрватског народа подржала ту државу.

„(Један од оснивача усташког покрета) Миле Будак је 30. маја 1941. године код Госпића, рекао да једну трећину Срба треба побити, другу протерати, а остатак прекрстити. Ми смо показали сликом, документом и филмом да је то током четири године урадио хрватски народ кроз своју НДХ, у којој је усташки покрет имао посебно место“, рекао је Ђурић.

Филм ће бити понуђен за емитовање Радио-телевизији Србије, а Ђурић очекује да ће га Радио-телевизија Републике Српске приказати у јануару.

Филм ће бити приказан у Музеју Југословенске кинотеке 26. децембра у 12.00 часова. Улаз је слободан.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed