Политика, 14.10.2016, Краљевчани одали пошту стрељанима октобра 1941.

Немачки нацисти стрељају – Други светски рат Фото: Архива

Немачки нацисти стрељају – Други светски рат Фото: Архива

Краљево – На Лагерском гробљу у Краљеву, потомци стрељаних, представници града Марибора, друштвених организација, удружења грађана положили су венце и запалили свеће над хумкама железничара, бравара, ковача, инжењера, лекара, сељака, тадашњих избеглица… које су октобра 1941. године, у знак одмазде, стрељали немачки нацисти.  

Претходило је одата почаст жртвама на комеморативној седници градске Скупштине на којој је Весна Милојевић, професор историје, подсетила на то крваво време пре 75 година, када је овај град задесила највећа несрећа.

За пет дана октобра 1941. године, као освета за борбене акције бораца за слободу, четника и партизана, према пропису  генрала Вилхелма Кајтела и наредби генерала Франца Бемеа – 100, односно, 50 за једнога – овде је стрељано најмање 2.190 недужних цивила.

То није коначан број, јер се тачан попис жртава још утврђује. Тадашња варош од око 13.000 становника завијена је у црно, а међу стрељанима је било и оних из Словеније који су у Краљеву нашли уточиште од фашиста. Међу недужно убијенима било је и деце и 29 жена.

После одавања поште уз звуке сирена и почасни плотун, свештеници Жичке епархије су на гробљу одржали парастос.

Предраг Терзић, градоначелник Краљева, обратио се окупљеном народу и ђацима поруком:
– Дужни смо да са овог места у незаборав шаљемо поруку мира. Да помињемо и поштујемо оне који су, за нас, за продужетак наше лозе, своје име у вечни помен уткали. Учите, драги суграђани, своју децу, унучиће да знају то, да разумеју, да поштују и преносе. Дужност нам је то – нагласио је градоначелник Терзић.

У поетско-музичком програму под називом „Балада о њима”, према избору текстова Миодрага Динуловића, учествовали су глумци краљевачког позоришта, професори и ученици овдашње музичке школе.

 

Мирољуб Дугалић

 

Редактура и лектура текста – Српски меморијал /ам

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed