Политика, 24.11.2020, Плакати са поруком „Хвала деди на победи”

Бајина Башта: Носиоци Албанске споменице „Хвала деди на победи“ Фото: Дрина Инфо

Бајина Башта: Носиоци Албанске споменице „Хвала деди на победи“ Фото: Дрина Инфо

Бајина Башта – У Туристичком информативном центру у Бајиној Башти недавно су објавили плакате са именима више од 270 носилаца Албанске споменице са подручја ове општине. У знак сећања на истакнуте ратнике Великог рата, да се не забораве њихова имена и заслуге за отаџбину.

– На тим плакатима, уз поруку „Хвала деди на победи”, уписано је преко 270 имена, али је сигурно да је знатно већи овај број носилаца Албанске споменице из нашег краја. Надамо се да ће објављивање имена на овај начин бити подстрек за историчаре и истраживаче завичајне историје да на једном месту обједине и објаве податке о нашим великанима Великог рата. И то не само о носиоцима споменице, него и о борцима и цивилним жртвама тог сукоба, како бисмо се увек сећали њиховог доприноса ратној победи, не само почетком новембра током обележавања Дана примирја у Првом светском рату – изјавио је Синиша Спасојевић из бајинобаштанске Туристичке организације „Тара–Дрина”.

На овај подухват подстакао их је предлог Миће Мандића који им је доставио податке о тим ратницима: „Почетни списак смо од тога направили. Реч је о  именима евидентираним на састанку Удружења носилаца Албанске споменице 10. јуна 1968. које је пописао познати историчар овог краја Стеван Игњић, уз списак који је саставио Богдан Баштовановић. Допунили смо их именима из Игњићеве књиге ‘’Споменица изгинулим борцима и жртвама ратова среза Рачанског’’ и подацима истраживача завичајне историје Митра Јосиповића и Обрада Додића”, додаје Спасојевић.

Туристички информативни центар у Бајиној Башти пригодно је и овог 11. новембра обележио Дан примирја у Великом рату, као што то чини годинама. У тој седмици Бајинобаштанима је подељен већи број значака ‘„Наталијина рамонда”, као и мноштво књига и дискова са темом из српске историје, поклон Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

 

Бранко Пејовић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed