РТС, РТРС, Срна, 23.1.2018, Служен помен поводом 76 година од Новосадске рације

Споменик убијенима у Новосадској рацији Фото: Вести онлајн

Споменик убијенима у Новосадској рацији Фото: Вести онлајн

У Новом Саду данас је испред споменика „Породица“ на Кеју жртава рације одржан комеморативни скуп и служен помен поводом 76 година од Новосадске рације, стравичног злочина који су 1942. године починиле мађарске фашистичке окупационе снаге над потпуно недужним Србима и Јеврејима, као и припадницима других националних заједница.

Обраћајући се на комеморативном скупу, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да се никада више не смије поновити фашистичко безумље.

„За то имамо више од 1.300 разлога јер најмање толико је наших Новосађана сурово убијено и под лед Дунава бачено тог јануара 1942. године. Срби, Јевреји, Роми, деца, стари, жене, целе породице, убијени су само зато што су припадали другом народу и другој вери“, нагласио је Вучевић.

Он је рекао да су ти јануарски дани 1942. године оставили живу рану на срцу Новог Сада и да такав злочин никад не застаријева.

„Прошло је 76 година од када су фашистичке хорде марширале Новим Садом наносећи граду тугу која се не лечи. Новим Садом тада су владали зло и страх, а потом мук, због злочина који цивилизација не памти. Тешко је било опоравити се, наставити даље и са таквим ранама градити нови живот и нову будућност. Али ми смо били ту; добре комшије, добри пријатељи. Једна велика породица жељна будућности за своју децу, жељна светле будућности Новог Сада“, навео је Вучевић.

Он сматра да савремени фашизам вреба свако друштво – нема кукасти крст као лого, већ разне облике насиља.

„Зато фашизму не смемо дозволити да нам се приближи и узме маха. Зато све генерације које долазе да после нас граде овај град и ову земљу морамо јасно и гласно учити вредностима антифашизма, учити их да цене мир и да је слобода светиња“, поручио је Вучевић.

Потом су помен за жртаве служили су епископ бачки Иринеј и врховни рабин Србије Исак Асиел.

Епископ бачки Иринеј, умировљени епископ милешевски Филарет и врховни рабин Србије Исак Асиел служили су помен жртвама, након чега су положени венци испред споменика.

„Сваке године без изузетка, изражавамо наду и заричемо се да ћемо учинити све што можемо, да се ткаав или сличан злочин не понови. Ни код нас ни било где у свету. То је наш морални императив“, рекао је епископ бачки Иринеј.

На споменик „Породица“ вијенце су положили представници власти Новог Сада, Покрајинске владе, Скупштине АП Војводине, замјеник амбасадора Израела у Србији Џени Седов и амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер. Вијенце су положили и представници Јеврејске општине Новог Сада, Савеза јеврејских општина Србије, Матице ромске, као и потомци жртава Новосадске рације.

„У главу су циљали све што су убијали, грозно. То је крвав Нови Сад био. То су затрвене породице и јеврејске и српске. Колико смо ми били између, дружили се, а онда само одједном немаш. Опустео град“, објашњава сведок рације Мирјана Продановић Никетић.

Људи су убијани по целом граду, лешеви закопавани на више локација или бацани под лед у Дунав.

„Заједно су се ухватили брат и сестра и скочили у Дунав“, каже Мирјана Продановић Никетић.

Представници Скупштине града Новог Сада су са брода Ријечне флотиле Војске Србије спустили у Дунав вијенац жртвама Новосадске рације.

Новосадска рација је назив за погром који су мађарски фашисти Миклоша Хортија извршили над Србима и Јеврејима у Новом Саду током Другог свјетског рата.

Рација је спроведена у Новом Саду и околним мјестима од 21. до 23. јануара 1942. године.

Ова злочиначка акција је добро испланирана данима раније од највиших војно-полицијских фунционера тадашње фашистичке Мађарске, а о чему је била упозната и тадашња Влада.

Према појединим историјским изворима, за три дана рације у Новом Саду у водама Дунава побијено је више од 2.000 невиних Новосађана.

Три дана трајало је свирепо убијање тог најхладнијег јануара у историји града Новог Сада, када је животе изгубило 1.300 људи. Највише Новосађана страдало је на данашњи дан. Цивили и недужни Срби, Роми, Јевреји, али и сви противници Хортијеве страховладе затварани су, мучени, погубљени и у Чуругу, Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Локу, Гардиновцима, Вилову, Жабљу, као и у Бечеју, Србобрану и Темерину.

Уз Новосадску у рацији у јужној Бачкој званично је страдало преко 4.500 људи. Почела је 4. јануара у Жабљу и Чуругу, а завршена је у Бечеју 29. јануара.

Осим Срба и Јевреја, у рацији је убијен и један број припадника других етничких група, највећим дијелом Руса и Рома.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed