Спутњик, Вечерње новости, Танјуг, 23.7.2018, Обележена годишњица страдања 14 српских жетелаца у Старом Грацком

Спомен плоча убијеним жетеоцима у Старом Грацком, 22. јула 1999. Фото: СРНА

Спомен плоча убијеним жетеоцима у Старом Грацком, 22. јула 1999. Фото: СРНА

Преостали Срби у Старом Грацком, чланови породица и представници Владе Србије, косовских и локалних институција обележили су 19. годишњицу страдања 14 српских жетелаца, које су терористи 1999. године убили на њиви у атарима тог села.

Чланови породица услед обуставе истраге очекују да случај убиства 14 жетелаца преузме Специјални суд за ратне злочине припадника бивше ОВК.

Унмик је започео истрагу, па је предмет предао Еулексу. Седам Албанаца, припадника бивше Ослободилачке војске Косова, било је под истрагом за убиство у Старом Грацком.

Истрага је обустављена, иако је код једног од осумњичених за убиство пронађен пиштољ једног од убијених Срба.

Парастос у Старом Грацком служио је владика рашко-призренски Теодосије, позивајући све Србе на Косову и Метохији да упркос тешком времену не напуштају своја имања.

„Нама, браћо и сестре, Господ да да разума, снаге и стрпљења и храбрости да опстанемо на овим просторима, да не напуштамо просторе које су наши преци залили и крвљу и знојем и сузама“, поручио је владика рашко-призренски Теодосије.

 

МАСАКР НАД ЖЕТЕОЦИМА: Злочин на души КФОР-а и ЕУЛЕКС-а

Навршава се деветнаест година убиства у Старом Грацком код Липљана. Марко Ђурић: Покољ неизбрисива мрља на образу међународне заједнице

Парастосом у центру села испред спомен-плоче са именима 14 убијених жетелаца у Старом Грацком код Липљана, данас ће бити обележено деветнаест година од масакра. Они су погубљени док су скупљали жито на својим пољима.

Славица Јанићијевић Поповић којој су убијени малолетни брат Новица, отац Момчило и стричеви Миле и Слободан, опомиње да је истрага о овом злочину затворена прошле године 13. јула, десет дана уочи парастоса.

– Добила сам писмену одлуку од Еулекса у којој пише да је обустављена истрага – каже. Кроз сузе жена наставља да у писаном обавештењу које је добила о прекиду истраге, први пут после осамнаест година спомињу и некакав пиштољ који су наводно пронашли код једног од убијених Срба.

– Шта то значи – пита Славица?

И у недељу се у Старом Грацком говорило како представнци међународне заједнице знају ко су убице. Подсећају да су жртве пре него што су изашли у поље да покупе жито тражили заштиту војника Кфора, али да им британски војници нису изашли у сусрет. Мештани Енглезе сматрају саучесницима у злочину.

– Уместо Британаца, српским жетеоцима су се приближили Албанци из околног села преобучени у униформе Кфора – кажу у селу.

Поводом 19 година од мучког убиства српских жетелаца у Старом Грацком код Липљана, Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, саопштио је да тај злочин представља неизбрисиву мрљу на образу међународне заједнице, пред чијим очима су невини људи масакрирани, али и свих оних који су помогли да починиоци до данас не буду кажњени.

– Од представника привремених институција самоуправе у Приштини, који нечињењем заправо штите терористе, захтевам да прекину заверу ћутања о злочинима такозване ОВК и других криминално-терористичких група на Косову и Метохији – навео је директор Ђурић.

Славица Јанићијевић Поповић са сликама стрдалих чланова породице

И Далибор Јефтић, потпредседник владе Косова и министар за заједнице и повратак, у оставци, упутио је захтев косовским званичницима, амбасадорима Квинте и шефици мисије ЕУ на Косову да се обнови истрага о злочину у Старом Грацком.

– Ни после 19 година нема одговора ко је у предвечерје 23. јула убио 14 жетелаца који су на њиви сакупљали летину. Нема одговора ко их је и за чији рачун рафалима зауставио: неке на путу детињства и младости, а неке у свом најбољем животном добу. Скоро две деценије њихове породице, мајке, очеви, браћа и сестре траже истину за њих, своје најмилије – наводи се у писму које је упутио.

Он је додао да у име породица жртава а понајвише у име будућности тражи да се починиоци овог најгнуснијег злочина пронађу и коначно приведу правди.

Еулекс је обуставио истрагу уз објашњење да уколико се укажу нови докази, она може бити поново отворена.

После обдукције у Приштини случај је заборављен.

СПИСАК УБИЈЕНИХ

Поред четворо Јанићијевића и најмлађе жртве овог масакра осамнаестогодишњег Новице, тог 23. јула 1999. године у Старом Грацком убијени су браћа Јовица (1970) и Раде (1967) Живић, Саша Цвејић (1963), Љубиша Цвејић (1939), Станимир Ђекић (1955), Божидар Ђекић (1947), Андрија Одаловић (1967), Миодраг Тепшић (1951), Милован Јовановић (1969) као и најстарија жртва овог масакра Никола Стојановић (1936) који је избегао из села Крајишта у Старо Грацко.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed