Политика, 29.5.2018, У масовној гробници код Ђаковице тела најмање пет Срба

Масовна гробница Срба у Ђаковици Фото: Политика

Масовна гробница Срба у Ђаковици Фото: Политика

У ђаковичком крају, делу зоне Дукађини, која је припадала Рамушу Харадинају, било је пуно тешких злочина од којих су многи нерасветљени, а највећи број десио се после доласка међународне мисије, каже Вељко Одаловић

Међународни форензички стручњаци као и антрополози раде на идентификацији посмртних остатака који су у протекле три недеље пронађени на периферији Ђаковице и очекује се да ће се врло брзо знати идентитет ових људи, каже за „Политику” председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић. За сада је, како објашњава, пронађено најмање пет тела, али њихов број могао би бити и већи. Основано се сумња да је реч о људима које се налазе на списку несталих косовских Срба.

„На овој локацији су још у јуну 1999. године припадници италијанског контингента пронашли неколико тела и сахранили их на гробљу у Ђаковици. Претрага, по налогу Еулекса, а уз присуство чланова радне групе из Приштине и радне групе из Београда, почела је пре три недеље. Када антрополози заврше посао видећемо колико је тачно тела пронађено у овој масовној гробници”, објашњава Одаловић и истиче да је у зони око Ђаковице раније било пронађено пет тела житеља Ораховца који су, бежећи пред терором ОВК, кренули према Црној Гори.

У Ђаковици је, каже председник Комисије за нестала лица, постојало неколико илегалних затвора, од којих се један налазио у ауто-школи „Старт”, други у фабрици дувана „Вирџинија”, док је у хотелу „Паштрик” у центру града такође био направљен затвор, односно логор. Ту су лица српске и друге неалбанске националности привођена, саслушавана и у многим случајевима се не зна њихова даља судбина. Само из овог региона, у званичној евиденцији Србије, још 53 особе се воде као нестале.

„У овом крају било је пуно тешких злочина од којих су многи остали нерасветљени. Највећи број њих десио се после доласка међународне мисије, дакле у време када је требало да представници међународне мисије пруже заштиту Србима, а то је било време у коме су албански терористи несметано вршили злочине, приводили људе, саслушавали их, затварали, и на крају многе убили”, објашњава Одаловић.

Он истиче да за ове злочине нико није одговарао и додаје: „Верујем да ће Специјално тужилаштво за злочине ОВК имати у виду све ово што је новооткривено, али и све раније доказе са којима располажемо.”

Најављује да ће на овом терену бити истражене још две локације за које такође постоје информације да се на њима налазе неки посмртни остаци. У ту истрагу ће бити укључен и Еулекс иако му мандат истиче 15. јуна. Одаловић објашњава да ће на Косову остати један број припадника ове мисије која неће изгубити надлежности у области форензичке истраге.

Подсећа и да је Ђаковица припадала такозваној зони Дукађини која је била зона одговорности актуелног премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја. Оснивач Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић, која је од Харадинаја добила признање, Златну мапу Косова, због „залагања на пољу заштите људских права и слобода”, за наш лист каже да је то само једна од бројних награда које је добила и да своје награде никада не коментарише.

„Ја се руководим оним што су утврђене чињенице, а то су да је Харадинај два пута одговарао пред Хашким трибуналом, да није било доказа и да је ослобођен за оптужбе које су му стављане на терет. Тужилаштво није доказало његову кривицу. Што се тиче награде, ја се веома залажем да се на нивоу земаља некадашње Југославије организује регионална комисија која ће да попише све жртве рата, околности смрти и да организује и јавно признање и слушање како бисмо знали ко су људи који су изгубили живот на Косову, а њих има око 130.000”, каже Наташа Кандић и додаје да и с Харадинајем треба да се разговара у вези с формирањем ове комисије.

Наводи да је локација у близини Ђаковице откривена захваљујући томе што је неко од Албанаца решио после толико година да проговори. Како каже, дошао је тај тренутак да се открије ова масовна гробница.

„Иако се пре него што се обави ДНК-а анализа не може говорити о етничкој припадности има озбиљних индиција да је то масовна гробница у којој су тајно сахрањени посмртни остаци киднапованих Срба. Добра је вест да постоји сарадња и да је Комисија Владе Србије за нестала лица присутна тамо. Има још око 40 Срба из општине Ђаковица чија судбина још није позната. Међу несталим Србима више од 20 су старији од 60 година, има осморо који су млађи од 25 година, има осам Рома”, наводи Наташа Кандић.

Председник Удружења породица несталих Симо Спасић за „Политику” такође истиче да је ова масовна гробница откривена захваљујући Албанцима. „Срушен је зид албанског ћутања. Откриће се и остале гробнице, некоме је прорадила савест”, уверен је Спасић и додаје да је према информацијама удружења које су добили од Албанаца на овом месту закопано двадесетак Срба.

Масовна гробница код Ђаковице, како објашњава, налази се на сметлишту. У близини је кланица па су ту бацани и остаци животиња. На питање да ли верује да ће неко одговарати за овај злочин, Спасић одговара негативно. „Можда неки ниже рангирани Албанци ОВК, они који су убијали  нелојалне Албанце па онда и Србе, али не верујем да ће одговарати било ко од команданата ОВК”, закључује Спасић.

Јелена Церовина

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed