Политика, Танјуг, 24.6.2017, Обележен Дан сећања на жртве логора Јадовно

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

ЗАГРЕБ – У Хрватској је обележен Дан сећања на Јадовно 1941, усташки логор смрти у коме су током Другог светског рата у НДХ страдале десетине хиљада људи.

Комеморација у организацији Српског народног већа (СНВ), Координације јеврејских општина у Хрватској, Епархије горњокарловачке и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста одржана је код централног споменика код Шаранове јаме, једне од 32 јаме на Велебиту у које су усташе бацали своје жртве, саопштио је СНВ.

Председник СНВ Милорад Пуповац истакао је да је ово место било једно од најстрашнијих у Другом светском рату.

Према његовим речима, овде се људи нису скупљали на рад јер није било ни погона, ни насеља, само жица, чувари и заточеници, а идеја слободе 1940-их укаљана је усташком идеологијом којој је било најпрече да људе лиши њихових живота, слободе и идентитета.

„Окупили смо се да кажемо ‘не’ таквој идеји, али и да покажемо да смо спремни да се раме уз раме боримо за другачије идеје државе и слободе. Ово мјесто и окупљање не сме бити средство мржње, посебно не према братском хрватском народу који нити су подржавали нити стајали уз тај покрет и ту државу – казао је Пуповац.

Он је истакао да СНВ од држае очекује да омогући оваква окупљања и комеморације жртвама, али и да се уклони плоча с усташким поздравом у Јасеновцу.

„На том мјесту не може бити натпис „За дом спремни” и нема закона који у Хрватској и Европи то може озаконити” – поручио је Пуповац. Он је подсјетио је да је у Јадовну убијено 70 свештеника и двојица владика СПЦ-а, као и браћа Војина Бакића, отац Славка Голдстеина и још десетке хиљада недужних људи.

Окупљенима се у име организатора обратио Младен Матијашец, потпредседник Заједнице удружења антифашистичких бораца и антифашиста Града Загреба и Загребачке жупаније, који је подсетио на злочине који су над недужним људима почињени на том месту.

„Антифашистичка борба опрала је љагу коју је нанела усташка држава, ослободила је земљу и из темеља променила друштвену основу. Мртви нам не дозвољавају да ћутимо зато их морамо комеморирати и борити се за враћање друштва социјалне једнакости – рекао је Матијашец.

Огњен Краус, предсједник Координације јеврејских општина РХ, подсетио је да је у логору Јадовно страдало на хиљаде жртава само зато што су по законима Независне Државе Хрватске били другачији.

„Јадовно је било један од најстрашнијих логора у Другом светском рату. Ту је страдало на десетине хиљада људи, а то је учинила НДХ која се данас релативизира. До када ћемо се у исто вријеме клањати крвницима и жртвама крвника. Постављам то питање предсједници, премијеру и предсједнику Сабора”, поручио је Краус.

Скупу у Јадовну је присуствовало неколико стотина људи из целе Хрватске. Парастос је служио јеромонах Павле, игуман манастира Ораховица у Епархији славонској, а саслуживали су свештеници из Епархије горњокарловачке.

Молитву за жртве одржао је рабин Луциано Моше Прелевић, а венце су положиле делегације Хрватског сабора на челу са заступником Маријаном Кустићем, хрватске Владе на челу с Невенком Бенић, ЈУСП-а Јасеновац на челу с в.д. равнатељем Ивом Пејаковићем, Амбасаде Републике Србије с амбасадорком Миром Николић, као и Личко-сењске жупаније, СНВ-а, Савеза антифашистичких бораца, 6. личке пролетерске дивизије и Координације јеврејских општина.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed