СРНА, 25.4.2017, Премијерно приказан филм „Слобода или смрт“

Градишка: Премијерно приказан филм „Слобода или смрт“, 25.4.2017. Фото: СРНА

Градишка: Премијерно приказан филм „Слобода или смрт“, 25.4.2017. Фото: СРНА

ГРАДИШКА, 25. АПРИЛА /СРНА/ – У Градишци је вечерас приказан документарни филм „Слобода или смрт“ аутора Милана Пилиповића који представља потресно свједочење јединог живог логораша и учесника пробоја концентрационог логора Јасеновац, осамдесетдеветогодишњег Илије Ивановића из Горњих Подградаца.

Ивановић, који је присуствовао премијери филма, навео је да је у Јасеновац одведен са 13 година, провео у њему три године, девет мјесеци и неколико дана, побјегао из логора 22. априла, а кући дошао 28. априла 1945. године.

Tада, са шеснаест и по година, на вратима родне куће дочекала га је уплакана мајка и први пут је, како каже, спознао да се радост може исказати и јауком.

Ивановић је истакао да је у Јасеновцу у његовој групи имао 350 другова и вршњака, да је њих само 10 преживјело, а да је данас једино он жив, као „неки чудни примјерак“.

Иако је преживио страхоте Јасеновца, Ивановићева порука након премијере филма била је „да је љубав најјача на свијету“ и да једино она међу људима може да спријечи да се зло из Јасеновца никада и нигдје не понови.

Пилиповић је истакао да је снимање филма почео у јесен прошле године и да је због старости и лошег здравља главног лика страховао да неће успјети да заврши филм.

„Било је питање како добити од Илије ту причу. Међутим, након петнаестак минута разговора схватио сам да је његово сјећање веома јасно и упечатљиво и да је његова животна судбина готов филмски сценарио којим се можемо бавити и у документарном филму“, ракао је Пилиповић.

Он је нагласио да га је највише одушевио став Ивановића, који представља „ванвременску причу о судбини дјеце у свим ратовима“.

„Сматрам се богатијим за Илијину изјаву на позорници након премијере филма – да љубав све побјеђује, јер овакви филмови треба да допринесу развијању љубави међу људима и да осуде зло“, каже Пилиповић.

Он је додао да је Ивановић био учитељ, једно вријеме у подградачком крају, затим у Зеници, гдје је зарадио пензију, а да сада живи у родним Горњим Подградцима.

Премијери документарног филма „Слобода или смрт“ присуствовали су начелник општине Градишка Зоран Аџић, народни посланици Славко Дуњић, Милан Шврака и Перица Бундало, бројни представници локалне управе, установа и предузећа и грађани.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed