Политика,Танјуг, 17.3.2017, Годишњица мартовског погрома на Космету

Погром на Косову и Метохији 2004. године. Црква Светог Илије, Подујево  Фото: РТС, screenshoot

Погром на Косову и Метохији 2004. године. Црква Светог Илије, Подујево Фото: РТС, screenshoot

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Парастосом и полагањем венаца и цвећа страдалим, данас је у Косовској Митровици обележено 13 година од мартовског погрома на Косову и Метохији и упућена јасна порука да су Срби решени да остану на Косову.

Чланови породица убијених у Митровици и њихова родбина, представници владине Канцеларије за КиМ и локалне самоуправе присуствовали су парастосу који је служен страдалима на Косову и Метохији испред „Споменика истине” у близни главног Ибарског моста.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Љубомир Марић поручио је да је српски народ решен да опстане на Косову и Метохији и поред жеље неких да им то право оспоре.

„Било је тешких времена, није било лако. Данас смо сложнији него икада, имамо отворену подршку државе Србије, Владе Републике Србије, да се никада више неће догодити погроми, олује и остали злочини”, рекао је Марић.

Он је навео да се данас на српски народ више не иде руљом и батинама, већ резолуцијама и параграфима, што је, како је оценио, сурова и тужна слика свакодневице нашег народа и покушај потпуног обесправљивања и економског уништења.

„Свакако, ми морамо да се сећамо Боривоја Спасојевића, Златибора Трајковића, Јану Тучев, Драгана Недељковића и осталих наших страдалника, јер њихова имена су опомена да би неко можда поново покушао да промени стварност, а то су исти они који су планирали и реализовали погром 17. марта 2004. године”, рекао је Марић.

Председник привременог општинског органа у Косовској Митровици Александар Спирић нагласио је да Срби траже истину и да оно што се догодило пре 13 година никако не заборављају.

„Мартовски погром не желимо да се нигде у свету догоди и понови. 17. март 2004. године нас обавезује да будемо јединствени и сложни и у данима који долазе, јер се плашимо да је овај датум и даље свакога дана само на другачији начин”, рекао је Спирић.

„Морамо бити истрајни и остати на путу, чувати своја огњишта и бити своји на своме. Јако је битно да је држава Србија присутна и да помаже своме народу и сигуран сам да без те подршке и чврсте везе нама нема будућности”, казао је он.

Данас се навршило 13 година од мартовског насиља над Србима на Косову и Метохији када су Албанци протерали нешто више од четири хиљаде Срба из својих кућа и запалили преко тридесет верских објеката.

У таласу насиља на КИМ тада је убијено 19 особа, од којих осам Срба, док је 11 Албанаца страдало у обрачуну с припадницима међународних снага безбедности.

Током мартовских нереда на Косову и Метохији протерано је 4.012 Срба, а већина њих се до данас није вратила у своје домове.

Повређено је најмање 170 Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним Албанцима штитећи Србе и њихову имовину.

Порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и црква Богородице Љевишке у Призрену.

Према подацима Епархије рашко-призренске СПЦ, из априла 2004, укупан број уништених црквених зграда је био близу 100.

 

Породице Срба страдалих у погрому на КиМ: Туга и понос

Током мартовског погрома на Косову и Метохији убијено је осморо Срба, а чланови њихових породица 13 година после злочина кажу да су тужни, поносни и решени да остану на Косову и Метохији.

Пре 13 година у Косовској Митровици у мартовском насиљу убијени су на улици Боривоје Спасојевић и у свом стану Јана Тучев.

Елеонора Тучев Недић ћерка страдале Јане каже да је на данашњи дан пре тринаест година доживела ненадокнадив губитак јер је убијена њена мајка. Ћерки је дала име по страдалој мајци.

„То је јако велики губитак јер мајка је мајка… свако има своју болну тачку ја сам своју болну тачку мало залечила јер ово је њена унука по њој је добила и име тако да уз њу налазим лек”, рекла је Тучев Недић.

У Колашинској улици испред зграде хицем из ватреног оружја смртно је погођен Боривоје Спасојевић чији син Драган тринаест година после држећи у наручју своју ћеркицу истиче да су му осећања након свега помешана.

„Туга и понос. Туга што она (његова ћеркица) није упознала деду, што се 13 година окупљамо и 13 година нико није кажњен за организовање, а камоли за чињење. А понос – ту смо, нећемо нигде да идемо…тако да живот не може да стане нити Срби могу да оду негде нити да нестану”, поручио је Спасојевић.

Међу Србима који су убијени у мартовском насиљу на КиМ 2004. године били су и Драган Недељковић, Добривоје Столић и његов син Борко, Бобан Перић, Златибор Трајковић и Ненад Весић.

 

Дрецун и Јевтић: Ни после 13 година страсти се нису стишале

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас, поводом годишњице погрома на КиМ, да је права идеја Албанаца на Косову била етничко чишћење Срба.

„Они су имали акцију ,Пролећна река, што значи да је свака албанска продица била спремна да жртвује по једно мушко дете. То је једна планирана кампања да се доврши етничко чишћење српског народа и да се пошаље порука да они нису пожељни”, рекао је Дрецун гостујући на Тв Пинк.

Према његовим речима, тај 17. март је био планиран и организован, и ништа се није дешавало стихијски.

„Кадри Весели, који је сада у скупштини, учествовао је у томе, учестовао је и Косовски заштитни корпус са наоружаним људима. Када је руља кренула из Приштине, била је заустављена. Имате возила где се тачно види да је дејствовано снајпером, камере су све то снимиле”, рекао је Дрецун.

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић казао је да се страсти нису потпуно стишале и да још увек постоји опасност да се нешто слично понови.

„Нисмо заборавили насиље, преко 4.000 протераних, више уништених верских објеката и кућа Срба у само два дана. Нисмо заборавили и нећемо заборавити. Погром 2004. године је и опомена свима да се насиље на Србима на Косову никад више не понови. Опомена пре свега за међународну заједницу”, рекао је Јевтић на ТВ Пинк и истакао као важну, снажну поруку коју је председник Владе Србије Александар Вучић послао свима, да Србија неће дозволити да се српски народ на Косову напада.

Тачи: Срамота ме је, спаљено је неколико цркава…

ЧАГЛАВИЦА – Такозвани председник КиМ Хашим Тачи тврди да га је срамота због догађаја из марта 2004, да су ти догађаји били непотребни и да су осрамотили Космет.

„Тада, 2004. године, се десило оно што је најмање требало да се деси Косову. Десило се нешто што је довело до тога да се Косово осрамоти. Десило се угрожавање цркава, паљење неколико њих, спаљено је неколико кућа. За то је, мене лично, ако ме питате, и тада и данас срамота због тих акција”.

Тачи је у разговору са представницима српских медија у четвртак у Чаглавици, истакао да су мартовско насиље тада спровели појединци и да ће бити кажњени.

„Ко год је то починио биће кажњен. Није у традицији Албанаца да угрозе културно-историјске споменике, да угрозе имовину, да попале куће, да угрозе децу, жене и старије особе. Увек ће таква дела бити кажњива. Стварно не желим да се икада више у ово понови,” казао је Тачи, пренела је РТК.

Обећао је да ће, како је рекао, институције радити на томе да се такво насиље више никада не деси.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed