Вести онлајн, 19. 7. 2023, Истина увек васкрсава

Српски четници Аустралије са ветераном Митром Ребићем (у колицима), оцем Немањом и јеромонахом Исидором Фото: Вести онлајн

Српски четници Аустралије са ветераном Митром Ребићем (у колицима), оцем Немањом и јеромонахом Исидором Фото: Вести онлајн

Прошле недеље, 16. јула, навршило се 77 година од смрти Генерала Драгољуба Драже Михаиловића, вође четничког покрета у Другом светском рату, кога је 1946. убио комунистички режим тадашње Југославије.

Многобројни потомци четника који данас живе у Аустралији, као и поштоваоци Михаиловићевог лика и дела, заједно са Српском Православном Црквом обележили су годишњицу његовог страдања низом скупова, помена и других церемонија у свим градовима на континенту.

Његово преосвештенство епископ аустралијско-новозеландски Силуан служио је помен ђенералу Дражи у „Чичиној колиби“, на имању манастира Свети Сава – Нови Каленић код Канбере. Владика је затим говорио о Михаиловићу и његовим равногорцима, рекавши да су они изабрали тежи пут, пут крста и голготе, али и васкрсења.

– То јесте пут васкрсења, јер истина се не да свезати, победити и угушити. Она увек васкрсава, обелодањује се, устаје попут феникса из пепела, док све лажне идеологије кад-тад покажу своје право лице, своју праву вредност, односно, своју немоћ и илузорност. Равногорци са својим ђенералом су положили животе следећи Косовски завет, а тиме се прибројали редовима Лазаревих витезова – беседио је Епископ.

Након тога, представници националних организација и други присутни положили су венце испред Дражиног споменика.

Комеморативна свечаност одржана је и у Националном центру Ђенерал Дража Михаиловић у Мелбурну. Претходно је свештеник Бојан Влајић служио парастос у цркви Светог Стефана Дечанског, у присуству чланова Организације српских четника „Равна Гора“ и других грађана.

”Данас се навршава 77 година од свирепог убиства нашег вољеног генерала Драгољуба Драже Михаиловиц́а од стране Титових комуниста. Окупили смо се да се помолимо и да се сетимо заоставштине нашег Чича Драже, којем се ни дан-данас не зна за гроб, али се његово име поштује широм света“, објавила је „Равна Гора“ на званичној страници, цитирајући генералове речи:

“Ја сам се заклео да ћу живот дати за краља и отаџбину. Ја сам своју заклетву испунио.”

Организација српских четника „Равна гора“ је за све који су се тог дана окупили у Националном центру и цркви Светог Стефана Дечанског припремила пројекцију документарног филма о Драгољубу Михаиловићу.

Организатори су навели да је приказани филм био на енглеском језику, „како би нова генерација стекла што боље разумевање ко је овај српски великан“.

Дан сећања на страдање ђенерала Михаиловића обележен је у присуству великог броја људи и у храму Светог Николе у Блектауну. Литургију су служили заменик ректора Призренске богословије јеромонах Исидор и отац Немања Мрђеновић, парох блектаунски.

После литургије је служен помен пред спомеником Чича Дражи, а затим су представници црквених општина и националних организација положили венце. Војни трубач је употпунио церемонију, уз свечано обраћање представника Аустралијских војних ветерана (РСЛ).

После церемоније уследила је трпеза љубави које су приредиле чланице Кола српских сестара „Југовића мајка“ из Блектауна. Тада су се окупљанима председник Црквене општине у Блектауну Драгољуб Бркљач, представници РСЛ-а, јеромонах Исидор и отац Немања.

Том приликом, Црквена Општина Свети Никола предала је оцу Исидору прилог од 10.000 хиљада долара за Призренску богословију, а уједно је уручена и захвалница удружењу „Српски Четници Аустралије“ који су дали прилог за обнову олтара у Блектауну.

Помен и комеморативне свечаност одржани су и у цркви Светог Саве у Аделаиди, као и у храму Светог Василија Острошког у Лангворину надомак Мелбурна.

 

Венац је положила и Софија Урукало, припадница Динарске четничке дивизије војводе Ђујића Фото: Вести онлајн

Венац је положила и Софија Урукало, припадница Динарске четничке дивизије војводе Ђујића Фото: Вести онлајн

Ветерани положили венце

Посебно дирљив моменат било је присуство двоје ветерана Четничког покрета Софије Урукало и Митра Ребића. Ови цењени блектаунски парохијани не само да су дошли на помен, већ су и положили венце и поклонили се генераловим сенима. Иако је навршила 100 година живота, Софија Урукало је сама у рукама носила венац који је положила пред споменик.

 

Захвалност Синђелићу и Србији

Организација српских четника „Равна Гора“ која је организовала помен и комеморацију у Карум Даунсу, изразила је велику захвалност локалним српским организацијама и Црквеној општини Свети Стефан Дечански, чији су представници такође положили венце пред генералов споменик.

У саопштењу се изражава и „велика захвалност фудбалским клубовима Вестгејт Синђелић и Мелбурн Србија, чији представници су такође били присутни да искажу поштовање према вољеном генералу“. Такође, наводи се дугогодишња повезаност ових клубова са „Равном Гором“, а свима у Синђелићу је упућена посебна захвалност на донацији коју су издвојили.

 
Е. В.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed