Портал Новости, 14. 2. 2024, Олуја над Далмацијом [Фото]

Мурал Торциде Сплит, фебруар 2024. Фото: Слободна Далмација

Мурал Торциде Сплит, фебруар 2024. Фото: Слободна Далмација

Након Задра и Сплита мурал с поруком „Наша Олуја не престаје“ и сликом усташког војника под црним шљемом на којему се истиче шаховница с првим бијелим пољем освануо је у још 13 далматинских мјеста

Слоган „Наша Олуја не престаје“ ових је дана заживио у пракси. Макар када је у питању сада већ добро познати мурал с том поруком и сликом усташког војника под црним шљемом на којему се истиче шаховница с првим бијелим пољем. Након Задра и Сплита, освануо је, наиме, и у низу других далматинских мјеста: Новаљи, Бенковцу, Шкабрњи, Сукошану, Турњу, Добропољани, Драгама, Сливници, Привлаци, Муртеру, Пировцу, Сињу, Тугарима. Судећи по брзини којом се мурал шири, не сумњамо да ће до изласка новог броја Новости на киоске овај попис бити и дужи.

Уз истовјетан „умјетнички“ изричај, готово свим наведеним муралима заједничко је то што се под сликом војника налазе потписи истих аутора, локалних огранака навијачких скупина Торнадо и Торцида. Момци се након обављеног посла отворено хвале на друштвеним мрежама, а како њихови проусташки ураци не би прошли незапажено, побринуо се Дамир Маркуш, ветеран ХОС-а, актуални члан Домовинског покрета и некадашњи доградоначелник Кутине. Готово не прође дан да Маркуш на својој Facebook-страници не објави фотографију новог графита уз поруке као што је „нема предаје“.

Галерија мурала Торциде „Наша Олуја не престаје“ са Фејсбука Фото: Новости Портал

Галерија мурала Торциде „Наша Олуја не престаје“ са Фејсбука Фото: Новости Портал

„Хоћемо још, хоћемо још“, моле у коментарима његови пратитељи, на што ХОС-овац одговара „бит ће опет сутра ујутро“ и тако даље покреће навијачко-коментаторски низ у којем, очекивано, не мањка усташког поклича За дом спремни и његових различитих варијација. „Ништа љепше од рата до данас, кад видим да су напокон млади поново на једином и правом путу, доста више југославенства – ЗДС“, пише један Маркушев фан. „У свим градовима, селима и зградама само стављајте. Не могу они сакрити колико ви можете поставити. Ајмоооо, цијела Хрватска на ноге“, додаје други. „Значи, онај коњ из Задра покренуо је олују, несвјестан своје ретардираности“, закуцава трећи, алудирајући на предсједника задарског СДП-а Даниела Радету, који је у више наврата упозорио како се ради о лику војника окићеног НДХ обиљежјима.

Након што је Радета на Градскоме вијећу затражио уклањање мурала из Улице Анте Старчевића, гдје је освануо још 2017. године, и тиме увјетовао изгласавање локалног прорачуна, почетком протеклог сијечња су се испред спорног уратка окупили чланови навијачке скупине Торнадо и група ветерана, међу којима Марко Скејо, некадашњи заповједник IX. бојне ХОС-а „Рафаел витез Бобан“, те Марко Миљанић, ратни заповједник обране Шкабрње.

Неколико дана касније, Радета је физички нападнут, а задарски мурал је и даље нетакнут. Ако притом не бројимо интервенцију непознатог хероја или хероине у виду црвеног срца исцртаног преко шаховнице с првим бијелим пољем, а која због упорности припадника Торнада није издржала ни један цијели дан. У наредним тједнима копије задарског мурала почеле су ницати и у другим мјестима, а засад су од њих горе набројаних петнаестак уклоњена тек два, и то оба у Сплиту.

Иницијативу за даљње проношење лика усташког војника у међувремену је јавно подржао један други задарски политичар, ХСП-ов градски вијећник Мате Лукић, познат и као судионик миса на којима се моли за покој душа усташких злочинаца Анте Павелића и Јуре Францетића те по ставовима да је „антифашизам носио смрт, прогон и злочин“, а „ЗАВНОХ био и остао инструмент југославенске окупације Хрватске“. Млађахни Лукић овај је пут поручио како је завршило вријеме вербалног деликта и забрана исказивања домољубља. Изразио је наду да ће исти мурал ускоро осванути и у његовом кварту. Под увјетом да се на војничком шљему умјесто спорног грба поновно нађе црвено срце, ми му желимо исто.

 

 
Т. Опачић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed