СРНА, 11.4.2019, Отворено писмо Комарици о покушајима присвајања српске баштине

Црква Св. Илије, манастир  Крупа на Врбасу  Фото: Википедија

Црква Св. Илије, манастир Крупа на Врбасу Фото: Википедија

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ, 11. АПРИЛА /СРНА/ – Његово преосвештенство епсикоп бихаћко-петровачки Сергије упутио је отворено писмо бискупу бањалучком Фрањи Комарици у којем га упозорава на покушаје прекрајања историје и присвајања српске православне културно-историјске и духовне баштине на подручју Бихаћко-петровачке епархије.

У отвореном писму наводи се да је повод за ово обраћање непримјерено понашање свештеника Бањалучке бискупије, извјесног дон Давора Клечине, који својом активношћу, превенствено на друштвеним мрежама, додатно продубљује несрећним ратом настали јаз између Срба и Хрвата, православних и римокатолика.

Владика Сергије навео је и да га посебно брине објављени Зборник радова Дубички архиђаконат у развијеном средњем вијеку и његови трагови кроз каснија стољећа, у којем су, као баштина Римокатоличке цркве, описани православни манастири Моштаница, Крупа на Врбасу, Ђурђевац, као и бројна црквишта у долини Сане, у Поуњу и Подгрмечу.

„На основу информација које сам добио од парохијских свештеника и вјерника, а у шта сам се касније и сам увјерио, дон Клечина, који обавља свештеничку дужност у Дрвару, један је од оних који дрско, безобзирно и научно неутемељено покушава својатати српску православну културно–историјску и духовну баштину на подручју повјерене ми Епархије, настојећи, само њему знаним методама, све православно приказати као римокатоличко, односно све српско као хрватско“, указао је владика Сергије.

Епископ Сергије истакао је да Клечина није ни први ни посљедњи који је са истом намјером на истом задатку.

„Пишући о протеклом рату, Клечина, оживљавајући успомене из дјетињства, оправдано плаче над бањалучком Ферхадијом, али не видјесмо сузе које потекоше са његовог лица над српском дјецом, женама и старцима из Дракулића, Мотика и Шарговца, оне исте дјеце чије је животне стопе прекинуо нико други до онај Мирослав Филиповић – у народу познатији као Фра Сотона, који се такође називао свештеником Римокатоличке цркве“, указао је владика Сергије.

Епископ Сергије навео је да Клечини нису потекле сузе ни због Шушњара, ни због Гаравица, нити због било кога другог чија је жртва у стању да стане на пут његовом прекрајању историје.

Он је поручио да је активност Клечине већ унапријед осуђена на пропаст, „јер зна овај распети народ шта је његово, а шта није, зна и преноси са кољена на кољено“.

Владика Сергије је навео да „све оно што српски народ зна истовремено потврђују и валидна историјска истраживања, која Клечину и његове сараднике, који долазе са разних страна, уопште не занимају јер они своју пројектовану историју покушавају створити на прекрајању српске православне прошлости“.

„Можда сам овим писмом пренагласио значај Давора Клечине, али он је само експонент одређених кругова који настављају свој пут, давно трасиран, на штету мене, мојих свештеника и православних вјерника Епархије бихаћко-петровачке, али и на штету наше прошлости и предака, које смо дужни на сваком мјесту достојно бранити, не гледајући на то ко нас и са којом силом тлачи и напада, фалсификујући наше историјско трајање“, истакао је епископ Сергије.

Владика Сергије у обраћању Комарици поставља питање шта је крајњи циљ таквог дјеловања.

„Плашећи се да су покушаји Клечине само наставак ненаучних тврдњи такозваног научног скупа, који је одржан са Вашим благословом 24. и 25. априла 2017. године, оправдано се питамо шта Вам је крајњи циљ: да нам, ненаучним методама, покушате одузети нашу вјековну баштину или само, преко наше баштине, продубљујете сопствено трајање?“, упитао је владика Сергије.

Према његовим ријечима, ако неко сопствени идентитет покушава продубити на богатој културно-историјској баштини православног српског народа, тај не жели видјети сопствени одраз у истини нити жели сачувати толико жељени мир међу народима.

„Клечини и њему сличнима желимо оздрављење у истини, а свима онима који, са Вашим знањем или без њега, неуморно и неуспјешно фалсификују нашу прошлост поручујемо да се баве проучавањем властите баштине, тамо гдје је имају, а наша историја остаје наш понос и нећемо дозволити било коме да се са њом поиграва, да је релативизује и на крају фалсификује“, поручио је владика Сергије бискупу Комарици.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed