РТРС, 5.7.2015, Обиљежене 73 године од Битке на Козари

Обиљежавање страдања српског збега на Козари 1942, Мраковица Фото: РТРС

Обиљежавање страдања српског збега на Козари 1942, Мраковица Фото: РТРС

У заједничкој организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије, на Мраковици је обиљежена 73. годишњица Битке на Козари.

Обиљежавању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, министри у Влади Српске као и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, Александар Вулин.

Обиљежавању 73 године од Битке за Козари присуствовали су и министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, министар просвјете и културе Дане Малешевић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министар правде Антон Касиповић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и делегација Народне скупштине Српске.

Вијенце на централно спомен-обиљежје положиле су и делегације Народне скупштине Републике Српске, Дома народа и Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Предсдједништва БиХ, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, амбасада Србије и Русије у БиХ, те мисије ОЕБС-а.

Вијенце су положиле и делегације Борачке организације Републике Српске, Организације породица погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, представници ратних војних инвалида, СУБНОР-а Републике Српске и Словеније, те представници поткозарских општина и градова.

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, рекао је данас, током обиљежавања 73. годишњице Битке на Козари, да је народ тада показао храброст да се супротстави нацистичкој идеологији. Додик је додао да ни ову годишњицу не бисмо обиљежавали да нема Републике Српске.

Он је оцијенио да они који су мешетарили и заговарали распад Југославије, данас заговарају БиХ, иако се увијек говорило да је БиХ Југославија у малом.

„Како не може велика, а може мала?“, упитао је Додик.

Додик је нагласио да је он дијете Козаре и да је одрастао и васпитаван на вриједностима Козаре.

„Србин сам који је имао заблуду о Југославији. Данас сам Србин спреман да брани Републику Српску, Србију и укупно српство“, закључио је Додик.

Србија, као гарант Дејтонског споразума, хоће мир и очекује да се Дејтонски споразум дословно спроводи, поручио је министар за рад у Влади Србије Александар Вулин. Додао је и да неће дозволити било какво умањење значаја и овлаштења Републике Српске. Вулин каже да Србија не дозвољава промјену споразума, који је донио мир.

„Српски народ никад није погрешио и никад није заузео погрешну страну. Српски народ никада није питао за цену када је бирао између слободе и неслободе. Српски народ никад није био на погрешној страни човечанства. Српски народ никада није заслужио да се у истој реченици са његовим именом помене реч геноцид“, истакао је Вулин у обраћању на великом народном збору на Козари.

Не иде ријеч геноцид, уз народ страдалника, истакао је Вулин.

Он је додао да нема села, засеока нити мјеста гдје када се фашизам појавио, а да је било Србина који се фашизму није супроставио.

„Много већи народи од нашег не могу да се похвале таквом борбом, таквом жртвом и таквим опредељењем. Срби су своју страну изабрали једном заувек и не мисле да је мењају. Бићемо против зла како год се оно звало и где год га буде било“, нагласио је Вулин.

На скупу су се обратили и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и предсједник СУБНОР-а Републике Српске Благоје Гајић.

Манифестација на Мраковици завршена је културно-умјетничким програмом.

У јуну 1942. године, 11. 000 Нијемаца, уз подршку 20. 000 усташа и домобрана, почели су офанзиву на народ Козаре и Поткозарја.

Голоруки народ покушавао је спасити живот скривајући се у збјеговима. Против надмоћног непријатеља, борило се 3. 000 партизана. То је била највећа заједничка битка бораца и народа за слободу, на овим просторима.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed