Recepti-kuvar.rs, 15. 9. 2022, Илија Илић солунски добровољац [Мапа]

Илија Илић солунски добровољац  Фото: Политика, 4. 4. 1941, Миодраг Илић

Илија Илић солунски добровољац Фото: Политика, 4. 4. 1941, Миодраг Илић

Недеља, 15. септембар 1918. У 5:30 сати отпочео је пробој Солунског фронта. Илија Илић био је добровољац и као припадник 21. пешадијског пука учествовао у борбама на Солунском фронту, као и наредним војним операцијама до краја Светског рата.

Сага о њему почела је много раније, када је покушао да из Румуније, где је као печалбар радио да заради кору хлеба и прехрани породицу, пређе у Србију и пријави се у српску војску као добровољац. Након одбијања румунских власти да му издају неопходну дозволу, почињу његова путешествија. Прешао је пола света путујући да би, на крају, стигао до Солуна и пријавио се као добровољац. О свему томе, писала је Политика, 4. априла 1941. године:

Печалбар из Дримкола Илија Илић путовао је пешке више од два месеца и више од четири месеца морима док је стигао на Солунски фронт

Лабуниште, априла

Наша историја богата је херојским подвизима многих људи, а наша слобода крваво је стечена. Ради слободе ишло се из рата у рат, из битке у битку и чинило оно што је по кат-кад изгледало немогуће.

Један од оних који су за време прошлога рата учинили подвиг коме нема равна то је Илија Илић, печалбар из Дримкола. Више од два месеца он је путовао пешице, а онда још четири месеца провео је путујући преко мора и океана да би стигао на Солунски фронт и узео учешћа у борби за слободу своје отаџбине.

Објава рата затекла је Илију Илића на печалби у Румунији. Он се одмах јавио српском конзулу у Јашу и затражио дозволу од румунских власти да се врати у домовину. Али ту дозволу није добио, јер је Румунија била неутрална и није хтела да се замери зараћеним великим силама. То је Илију страшно мучило и он је одахнуо кад је Румунија ушла у рат. Тада је пошао пешице у Русију. Преко Одесе и јужних крајева Сибира стигао је у Манџурију. На путу је потрошио оно мало новца што је имао. У Манџурији остаје због тога месец дана да би зарадио нешто новаца за пут. Иако измучен дугим напорним путовањем и гладовањем, он је после месец дана које је провео у Манџурији прешао у Јапан, а одатле је једним савезничким бродом преко Јужно-китајског Мора, Индијског Океана доспео у Средоземно море, а онда на Солунски фронт.

Тамо у Солуну Илија Илић човек који је толики пут превалио да би се борио за слободу своје земље и свога народа, наишао је на војнике Двадесет првог пешадијског пука, који су га одвели своме команданту г. Божидару Јанковићу. Г. Јанковић пред свима војницима свога пука похвалио је пожртвованост и родољубље овог сиротог Дримколца.

Као добровољац Илија Илић учествовао је затим у свим борбама на Солунском фронту. Задобио је неколико рана, а добио је и више одликовања. О његовом подвигу и о његовим доживљајима на дугом путовању преко Манџурије, Јапана и толиких мора, до Солунског фронта, знају и дечаци Дримкола. Они се често окупљају око њега и не пуштају га док им не прича своје доживљаје док је путовао морима. А ту своју дугачку и узбудљиву причу Илић увек овако завршава:


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

„Није се тад мислило на голи живот, на муке, патње и ране, него на то ко ће се пре жртвовати за свој народ и своју отаџбину. А за то што смо такви скоро сви били, ми смо слободу стекли.“

Милисав Антонијевић, дописник Политике из Дримкола, учитељ из села Подгорци

 

Илија Илић, (1879–12.07.1942) из села Лабуништа, Струга, Дримкол, био је земљорадник, печалбар. Директни потомци Илије Илића живе у породицама Илић, Брчески, Ђероски, Антониоски, Пеовић.

 

Wikipedia: https://sr.wikipedia.org/wiki/Ilija_Ilić_(solunski_dobrovoljac)

 

 

Миодраг Илић

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed