РТ Балкан, Вечерње новости, 28. 3. 2024, Анте Павелић код Степана Бандере: ’За дом спремни‘ у Кијеву

„За Отаџбину – спремни!“ – Павелићeви мемоари објављени у Кијеву, улица Сјепана Бандере Фото: screenshot

„За Отаџбину – спремни!“ – Павелићeви мемоари објављени у Кијеву, улица Сјепана Бандере Фото: screenshot

Мемоари усташког злочинца објављени су у извачкој кући која се налази у улици украјинског нацисте

Један је сањао Украјину очишћену од Руса, Пољака и Јевреја, а други је маштао о Хрватској у којој нема Срба. Украјински колаборациониста Степан Бандера и усташки поглавник Анте Павелић не само да су везани злочиначком прошлошћу, већ и дан-данас некако „иду заједно“, па су тако, Павелићеви мемоари објављени ни мање ни више него у украјинској издавачкој кући регистрованој – гле чуда – у улици Степана Бандере. Анте Павелић је међу својима.

„За Отаџбину – спремни!“, како је наведено, мемоари су вође усташа Анте Павелића, „где он детаљно описује цео свој живот, почев од детињства, прве политичке покушаје, преко емиграције и дуге борбе у међуратној Европи до стварања НДХ“.

Нешто као Хитлеров „Мајн кампф“, само на балкански начин.

„Борба за хрватску независност у двадесетом веку била је дуга и крвава. Задирање Срба и територијалне претензије Италијана, покушаји да се Хрвати прогласе Мађарима и ‘мелтинг пот’ Југославије. Хрвати су се углавном нашли у ситуацији да се боре против свих. Национална воља против страних интереса и храброст против непријатељских насртаја. Таква ситуација изнедрила је усташе – организовани националистички покрет који је умео да оружјем одговори на изазове свог времена“, пише на сајту украјинске издавачке куће „Пропала грамота“, у опису Павелићевог (не)дела.

У опису књиге наравно није поменуто све што знамо о Павелићу – а знамо, рецимо, да је у НДХ створио систем логора смрти у којима је убијено око 700.000 Срба, Јевреја и Рома. Његове усташе измислиле су чак и посебан нож за клање Срба, такозвани „србосек“, и такмичили се ко ће узети више невиних живота. Чак су се и сами Хитлерови нацисти згражавали над зверствима које су чинили Павелић и његови злочинци.

„Пропалу грамоту“ која је објавила, иначе двотомне мемоаре поглавника Анте Павелића, основао је 2019. године Алексиј Бешуља, а до сада је издала око 20 књига на украјинском језику. Осим књига војне тематике, издају и историјске књиге, авантуристичке романе – а очигледно и мемоаре нациста.

А и зашто не – јер налазе се у држави која је тренутно европска престоница нацизма. Бандера, Хитлеров колаборациониста одговоран за злочине у Галицији, за многе Украјинце народни херој, а улице у више градова, па и у Кијеву, носе његово име. Симболично – Павелићеви мемоари угледали су светлост украјинског дана баш у улици која носи име баш по Павелићевом, бар по злочинима, „изгубљеном брату близанцу“. Анте је стигао код „колеге“ Степана.

Украјински националистички поздрав „слава Украјини“ који је иначе нацистички поздрав „бандероваца“, сада је, „појачан“ и хрватским ускликом „за дом спремни“.

Док прогоне Пушкина и Чехова, Украјинци славе нацисте, не само „своје“, већ и белосветске убице попут Павелића.

Није ни чудо што је денацификација Украјине проглашена за један од главних циљева специјалне војне операције, и што је недавно, заменик председника руског Савета безбедности Дмитриј Медведев поручио да ће СВО бити настављена све док се нацистички режим у Кијеву не уништи.

Борба је, дакле, „непрестана“ и водиће се – до последњег Бандере и Павелића.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed