СРНА, 6. 11. 2023, Монструозни злочин над Србима на Глођанском брду и даље некажњен

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

На Глођанском брду код Зворника данас је обиљежена 31 година од злочина над 126 припадника Војске Републике Српске, које су 6. новембра 1992. године на свиреп начин убили припадници такозване Армије БиХ.

На мјесту страдања српских војника мјесно свештенство је служило парастос, док су на спомен-плочу положени вијенци.

Помоћник министра у ресору рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић рекао је да је 126 бораца Војске Републике Српске звјерски убијено на Глођанском брду након што су заробљени.

Видаковић је рекао новинарима да за овај злочин није нико одговорао, иако се зна и ко су починиоци и наредбодавци.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да су злочин на Глођанском брду починили кољачи и убице Насера Орића од којих нико није одговарао.

„Са овог мјеста поручујем да су Суд и Тужилаштво БиХ саучесници у овом злочину јер, ако је прошла 31 година, а нису подигнуте оптужнице за најбруталније злочине у овим крајевима, о каквој правди можемо говорити?“, упитао је Којић.

Он је навео да су на Глођанском брду комшије везивале комшије за дрво бодљикавом жицом и одсијецале им главе.

„То не може урадити нормалан човјек, то могу урадити само монструми, а ми нажалост и данас живимо поред тих монструма, јер су сви који су чинили та недјела и данас на слободи“, рекао је Којић.

Он је додао да представници америчке и других амабасада нису дошли да изразе саучешће.

„Ако нису долазили 30 година, не требају нам ни данас, јер они све чине да Србе представе као злочинце, а све остале као жртве“, рекао је Којић.

Он је нагласио да се мора учинити све да млађе генерације уче шта се десило на овом подручју и да све то мора ући у уџбенике.

„Наша дјеца морају да знају са ким живе, јер је очигледно да су неке старије генерације пропустиле да нама и нашим родитељима кажу са ким и поред кога живимо због тамо неког `братсва и јединства` због кога смо нажалост поново страдали“, рекао је Којић.

Предсједник Скупштине градске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Зворник Стака Петровић рекла је да је веома важно да страдали војници и цивили не буду заборављени и да одговорни за овај злочин што прије буду приведени правди.

Она је додала да Тужилаштво БиХ није подигло оптужницу ни против кога, иако се све зна ко је извршио злочин на Глођанском брду.

„Ово се мора што прије завршити и да кривци одговарају, јер свједоци, мајке, супруге, очеви страдалих умиру и на крају неће имати ко да свједочи о злочинима који су се десили на Глођанском брду“, рекла је Петровићева.

Мјесни свештеник Марко Данојловић рекао је да је на Глођанском брду почињен злочин над мирним српским народом који је много пута у историји био приморан да брани своја огњишта, нејач, породицу, вјеру.

„Ово што је урађено прије 31 годину на Глођанском брду може само да свједочи о невиђеном звјерству, па се поставља питање колико треба да буде мрачан људски ум да би нешто овако учинио?“, упитао је свештеник Данојловић.

Он је рекао да чињенице не треба да се ублажују и да треба отворено рећи да су српски војници на овом мјесту везани за храстове, да су им одсијецани дијелови тијела и да су најмонструозније мучени.

„Ово је страдални крај, имамо малог Слободана (Стојановић), једног од светитеља Епархије зврничко-тузланске, који је звјерски мучен и убијен у свом селу Каменица, одмах испод Глођанског брда. Имамо из Другог свјетског рата бурад српске крви у Дрињачи која је слата усташком поглавнику у Загреб. Питам се да ли су то можда научили из усташке идеологије која никада није престала да живи у појединим људима“, рекао је свештеник Данојловић.

Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежје положиле су породице погинулих бораца, представници Министарства рада и борачко инвалидске заштите, Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, града Зворника и општина Милићи, Шековићи, Братунац, Власеница, Сребреница, те невладине организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата.

На Глођанском брду на мјесту страдања 126 припадника Војске Републике Српске у неколико наврата постављана је спомен-плоча са натписом: „Овдје је убијено 126 бораца Војске Републике Српске“.

Сваки пут након постављања непозната лица су је разбила, док је испаљен и један хитац.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed