Вести онлајн, 12. 7. 2023, Ратне заставе на Маршу мира

Зворник: Почаст погинулима у Сребреници: Окупљени на смотри у месту Незука Фото; Вести онлајн

Зворник: Почаст погинулима у Сребреници: Окупљени на смотри у месту Незука Фото; Вести онлајн

У Меморијалном центру Поточари обележено је 28 година од страдања Бошњака у Сребреници 1995. године, а и ова годишњица протекла је у знаку дубоких подела.
Велика фарса

Бошњаци, већ трећу годину заредом, нису присуствовали комеморативној седници Скупштине Сребренице зато што се на њој одавала почаст свим жртвама последњег рата.

Истовремено, у месту Незука, код Зворника, у склопу манифестације Марш мира који Бошњаци организују у почаст погинулих у Сребреници јула 1995, одржана је смотра некадашњих припадника 28. дивизије Армије РБиХ на којој су развијане ратне и исламске заставе. Притом су жене носиле војне униформе, а малишани сликани са репликама аутоматских пушака у рукама.

Председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић, огорчено констатује да су припадници ове дивизије, која је била под командом Насера Орића, директно одговорни за смрт 3. 267 српских цивила.

– На тој свечаности посебна почаст је одата женама добровољцима из те дивизије, чиме су се још једном наругали српским жртвама. Једна од њих је била Елфета Весељи, која је за свирепо убиство 12-годишњег Слободана Стојановића добила само 13 година затвора. Како време пролази, муслимани се, из године у годину, све више демаскирају и све више показују да је све у вези са 11. јулом обична фарса и превара – каже Којић и истиче да Марш мира све више постаје марш рата и прослава војне јединице која је под командом Насера Орића починила бројна зверска убиства Срба у Подрињу.
Лице и наличје правде

Бранимир Којић је, коментаришући децу са аутоматским пушкама и жене у униформама, указао да би Тужилаштво БиХ похапсило све учеснике, да су то урадили Срби.

– Прошле године, када смо дуж трасе Марша мира поставили фотографије убијених Срба морали смо да их померимо како не бисмо изазивали расну и националну нетрпељивост и мржњу. То што Бошњаци без икаквих проблема пролазе са ратним заставама и у униформама је ваљда нормално. Као што је постало сасвим нормално да ми када желимо да обележимо годишњицу убиства војника у Добровољачкој морамо да скидамо чак и бројанице да не бисмо провоцирали – прича Којић.

Наглашава да породице страдалих посебно боле двоструки аршини Суда БиХ.

– За злочине над Бошњацима, Срби су до сада добили 650 година затвора, а за злочине над Србима, Бошњаци су осуђени на укупно 29 година затвора. Резултат такве “правде” је да се на комеморацију у Поточаре сваке године сјати цео свет, а на парастосу нашим жртвама се не појави апсолутно нико – огорчено истиче Којић.

 

Сраман чин

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић је то што су Бошњаци бојкотовали комеморативну седницу Скупштине Сребренице окарактерисао као сраман чин одборника, којима није стало до суживота и помирења, већ до сукоба.

– Свака жртва је подједнака. Бол мајке са белом марамом једнак је болу мајке са црном марамом. Жртва је жртва и људи који су страдали су изгубили највредније – живот, родитељи су изгубили децу и то свако мора да поштује – рекао је Грујичић.

 

Апсурдна ситуација

Бранимир Којић каже да учесници Марша мира сваке године иду да се поклоне жртвама наводног геноцида.

– Данас сам срео једног којем они иду да се поклоне, шета кроз Поточаре и кренуо је да се поздрави с неким људима из колоне, можда с некима који као и он имају надгробни нишан. Говорим о Јусуфу – Јуси Смајловићу, који је жив и здрав и до скоро је радио у општини као возач – каже Којић.

 

Петровдански меморијал

Срби годишњицу страдања својих сународника обележавају меморијалном манифестацијом Петровдански дани, која се завршава данас литургијом у сребреничкој цркви и полагањем цвећа на гробљима у Братунцу, Биљачи, Сасама и спомен-обележју у Залазју.

Овогодишњи програм носи поруку “31. година, злочин без казне”.

 

Ђорђе Баровић – Вести

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed