Спутњик, РТРС, 10. 6. 2023, Патријарх Порфирије освештао Спомен-капелу на Војном гробљу у Маутхаузену, присуствовао и Додик

Макета будуће српске капеле која се подиже у Маутхаузену Фото: РТС / Весна Кнежевић

Макета будуће српске капеле која се подиже у Маутхаузену Фото: РТС / Весна Кнежевић

Патријарх српски Порфирије освештао је Спомен-капелу Светих српских новомученика на Војничком гробљу у Маутхаузену на коме је сахрањено хиљаде српских војника и цивила.

Одржана је и Света архијерејска литургија коју је служио патријарх Порфирије.

Патријарху су саслуживали митрополити дабробосански Хризостом и црногорско-приморски Јоаникије, епископи браничевски Игнатије, брегалнички Марко, славонски Јован, аустријско-швајцарски Андреј, осјечко-пољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, шабачки Јеротеј, хумски Јован и хвостански Алексеј.

Председник Републике Српске Милорад Додик положио је венац на централни споменик на Војном гробљу у Маутхаузену на коме је сахрањено хиљаде српских војника и цивила.

„Сваки дан у којем се сећамо наших предака је дан у којем показујемо да знамо ко смо, шта смо, одакле долазимо и куда идемо. Данашњи дан, у којем присуствујем освештању спомен-капеле на гробљу бившег логора Маутхаузен у Аустрији, у којем су сахрањене хиљаде наших предака, дан је када доказујемо да Срби као народ имају јасну свест о томе“, истакао је председник Републике Српске Милорад Додик на Твитеру.

Освештању Спомен-капеле присуствовао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, генерални секретар Фондације Црвеног крста Аустрије Александар Бартоу и бискуп Католичке цркве, преноси РТРС.

Спомен-капела на Војном гробљу Маутхаузен изграђена је у знак сећања на српске официре, војнике и цивиле који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца-Аустрија, кроз који је до 1918. године прошло око 40.000 Срба, Италијана, Руса и других народа.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed