РТРС, 13. 11. 2023, Исмаил умјесто Десанке: Албанци траже промјену имена школе у Бујановцу

Десанка Максимовић, снимак из 1980. године: Народни музеј Ваљево

Десанка Максимовић, снимак из 1980. године: Народни музеј Ваљево

Одбор Основне школе „Десанка Максимовић“ у селу Биљача у општини Бујановац, прихватио је иницијативу предсједника Националног савјета Албанаца Невзада Љутфијуа да промијени име.

Како је рекао Љутфију, „велика је увреда да се ова образовна институција зове по српској пјесникињи будући да се ради о другом по величини селу насељеном Албанцима у поменутој општини“.

О промјени назива школе, која би требало да понесе име албанског књижевника Исмаила Кадареа, сада треба да се изјасне одборници локалне скупштине, који би о овом приједлогу требало да расправљају у сриједу, а коначну ријеч ће дати министар просвјете.

– Беспотребна иницијатива која подиже тензије, само тако могу да дефинишем овај приједлог. Нема потребе за тим, ово бих рекао чак и када би Срби тражили да се мијења неки албански назив. Ближе се локални избори и на овај начин Албанци покушавају да стекну неке политичке поене – сматра директор Координационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу Ненад Митровић.

Додао је да је тамошња владајућа албанска коалиција на стакленим ногама, те да овај случај користи за уједињење како би се касније добила сагласност за усвајање буџета.

– Школе и дјеца не смију да се користе у било какве политичке сврхе и не смију бити разлог дизања националних тензија – истакао је Митровић.

Директор школе Назми Нухију није хтио да коментарише иницијативу, али је рекао да школу похађа 222 ученика, те да је до септембра 2023. године настава била двојезична, али да је ове школске године само на албанском јер међу ученицима нема Срба.

У Биљачи иначе готово да нема Срба, остало је тек неколико старијих мјештана који не желе да напусте огњиште.

Албанци с којима су Новости разговарале кажу да им није битно како се школа зове докле год има ко да иде у њу.

 

Ђукић Дејановић: Огромна је грешка мијењати назив школе „Десанка Максимовић“

Министарка просвјете Србије Славица Ђукић Дејановић рекла је данас да сматра да је приједлог да основна школа у Биљачи код Бујановца више не носи назив српске пјесникиње „Десанка Максимовић“, већ албанског књижевника „Исмаила Кадареа“ – огромна грешка.

– Сматрам да је иницијатива школе да се више не зове „Десанка Максимовић“ више него погрешна због вриједности коју она има у својим порукама. Њене поруке, да је само написала „Крваву бајку“, су поруке мира и боље будућности. Сматрам да је огромна грешка тражити да се било која школа не зове њеним именом – истакла је Ђукић Дејановић за Танјуг.

Она је рекла да, у тренутку у коме се налази Србија и имајући у виду каква је тренутно ситуација у свијету – „поруке мира и бриге о младима су поруке које просто очекујемо да извиру из свих добронамјерних појединаца и институција“.

Како је истакла, идеја да се сада име Десанке Максимовић скине са листе назива школе у било којој средини је идеја да се негира њен значај у писању „Крваве бајке“, у којој она пише о мученичкој смрти четe ђака у једном дану.

Како пишу Вечерње новости, предсједник Националног савјета Албанаца Невзад Љутфију покренуо је иницијативу да се промијени назив школе, рекавши да је „велика увреда“ за Албанце што школа у Биљачи носи назив по српској пјесникињи, зато што се ради о другом по величини селу насељеном Албанцима у општини Бујановац.

Како су пренијели, школски одбор прихватио је иницијативу за промјеном назива, а о томе у сриједу треба да одлучују одборници Скупштине општине Бујановац.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed