СПЦ, Епархија рашко-призренска, 19. 4. 2023, Напад на Цркву Светог Пантелејмона у Призрену

Напад на црквицу Светог Пантелејмона, Ппоткаљаја, Призрен Фото: СПЦ

Напад на црквицу Светог Пантелејмона, Ппоткаљаја, Призрен Фото: СПЦ

Епархија рашко-призренска осуђује најновији напад на српску православну цркву у Призрену.

Епархија рашко-призренска СПЦ данас је објавила вест да су у ноћи између васкршњег понедељка и уторка 17/18 априла непозната лица бацила молотовљев коктел на црквицу Св. Пантелејмона у Призрену, у насељу Поткаљаја.

Ватра је угашена на време захваљујући случајном пролазнику. Црквица је обновљена 1937. год. и потиче из средњег века. Црквица је била запаљена у мартовском погрому 2004. год. након чега је обновљена. Напад на цркву је пријављен косовској полицији и мисији ОЕБС-а на КиМ.

Епархија рашко-призренска Најоштрије осуђује овај најновији напад на цркву светога Пантелејмона у Призрену и то у време васкршњих празника. Напад на цркву која је већ запаљена у нередима у току мартовског погрома 2004. године, када су у току једног дана запаљене све српске православне средњовековне цркве у овом граду, показује да баштина Српске православне цркве на Косову и Метохији није безбедна и да има још оних који желе да униште хришћанско православно наслеђе на КиМ. Епархија очекује од косовске полиције да пронађе починитеље овога најновијег напада.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed