НСПМ, Бета,Танјуг 7.5.2017, Полагањем венаца и откривањем нове спомен-табле Србима страдалим у Маутхаузену обележена 72. годишњица ослобођења нацистичког логора

Логор Маутхаузен

Логор Маутхаузен

Полагањем венаца и откривањем нове спомен-табле Србима страдалим у Маутхаузену, делегација Владе Србије обележиће у том аустријском граду 72. годишњицу ослобођења нацистичког логора.

На државној комеморативној свечаности код Споменика Југословенима погинулим у Другом светском рату, биће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин, и део текста „Маутхаузен заклетве“ биће прочитан на српском језику.

Маутхаузен је био највећи концентрациони логор на територији Аустрије, у којем је било затворено око 200.000 људи из више од 30 земаља, од којих 120.000 није преживело.

Међу заточеницима је било око 7.000 Срба, а више од половине није дочекало ослобођење логора.

Логор у Маутхаузену ослободиле су 5. маја 1945. године јединице совјетске Црвене армије.

После Другог светског рата, сва стратишта у оквиру система концентрационог логора у Маутхаузену проглашена су званичним меморијалима.

ЛИНЦ – Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић положио је  венце код спомен плоче страдалим Србима у некадашњем центру за еутаназију у дворцу у Хартхајму у општини Алковен.

Он је положио венац и страдалим Србима у Првом светском рату у некадашњем аустроугарском логору Ашах.

Комеморацијама су присуствовали кадети Војне академије и студенти Криминалистичко – полицијске академије, као и ученици Гимназије из Бруса који су победили на такмичењу “Да рат остане само игра“.

Председница Удружења заточеника КЛ Маутхаузен Србије Тамара Ћирић рекла је да је према подацима Арчибалда Рајса и докторке Славке Михајловић у Ашаху било заточено 25.000 Срба – ратних војних заробљеника и цивилних интернираца.

Према њеним речима, број оних који нису преживели заробљеништво није тачно утврђен.

Дворац у Хартхајму један је од шест нацистичких завода за еутаназију.

Представници Министарства рада Србије положиће венце и на Споменик српским жртвама у Меморијалном комплексу Гусен 1, који је служио као подлогор Маутхаузена, и на Савезничком војном гробљу из Првог светског рата у селу Рајфердорфу где је сахрањено 7.600 Срба, као и на гробљу у Ашаху, где је сахрањено 5.600 српских војника.

Министар Александар Вулин, пошто је положио венац на централном споменику у концентационом логору Маутхаузен, напустио је комеморацију. „Наша делегација није могла да дозволи да ћутке посматрамо како се застава лажне државе Косово овде представља као права држава и како се позивају као да су били део анифашистичке коалиције“, рекао је Вулин Танјугу.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed