РТРС, 15.6.2018, Обиљежено 26 година од погрома Срба на подручју Мостара и долине Неретве

 

Парастос у Мостару Фото: РТРС, скриншот

Парастос у Мостару Фото: РТРС, скриншот

Спуштањем цвијећа у ријеку Буну и балона са питањем „гдје су“, чланови породица страдалих Срба и удружења, подсјетили су на двадесет шест година од погрома Срба на подручју Мостара и долине Неретве.

Петнаестог јуна 1992. године заробљено је и звјерски убијено двадесет девет цивила и војника, код моста на ријеци Буни. Породице трагају за још девет тијела.

Јуна 1992.године, у долини ријеке Неретве, нестало је 431 лице. Велики број касније је пронађен и размијењен. До информација о још 85 тијела, тешко долазе.

„Ако неко нешто има крије од нас, не мислим на Србе него на мјештане, боје се“, рекао је отац Момчило Младен.

„Немаш ништа, немаш информација, нема свједока“, навео је отац Јован Савић.

Дио породица пронашао је и сахранио само дијелове посмртних остатака. Миленки Брстини страдали су супруг и два дјевера.

„Значи, за нас Србе правде нема, шта рећи даље“, изјавила је супруга погинулог борца Миленка Брстина.

Породице погинулих кажу да су надлежним институцијама доставили довољно материјала и информација о страдању, злочинцима, локацијама гдје су страдали сахрањивани. Отварање тих предмета, спречавају Бошњаци и Хрвати.

„Зато што је то отварање пандорине кутије. Увезан је велики број људи, који су позиционирани људи. У виском мјестима у БиХ, њихова имена се знају“, додала је предсједница ОО Породица погинулих бораца Невесиње

Породице у Републици Српској, трагају за још 1.670 тијела сродника. У спомен-костурници у Невесињу, на идентификацију чекају 94 посмртна остатка. Процес је успорио Институт за тражење несталих БиХ.

„Ако би се доказала истина, онда би многе ствари дошле до разоткривања онога што друга страна жели да прикрије“, нагласио је замјеник предсједника Републичког одбора заробљених и погинулих бораца Вељка Лазић.

На данашњи дан запаљен је и Саборни храм у Мостару, а потом миниран. Помен страдалим Србима служен је у старој цркви.

„Кроз тужно сјећање желимо да градимо будућност. Ово је и наш град и земља“, поручио је парох мостарски Радивоје Круљ.

Из долине ријеке Неретве, половином 1992. године, протјерано је више од тридесет хиљада Срба. На подручју Мостара тренутно живи њих око пет хиљада.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed