Вечерње новости, 5. 10. 2023, ИЗ БАРАКЕ У ПУСТ ХОТЕЛ: Пострадали у земљотресу на Банији пресељени из контејнерског насеља, али не у боље услове

Глина: контејнерсо насеље у Глини за пострадале од земљотреса на Банији Фото: Вечерње новости, Д. Миловановић

Глина: контејнерсо насеље у Глини за пострадале од земљотреса на Банији Фото: Вечерње новости, Д. Миловановић

КОНТЕЈНЕРА више нема на Банији, али ни станова и кућа за страдале од земљотреса. Тако отприлике изгледа обнова, три године после катастрофалног земљотреса, а они који су изгубили домове само су пресељени из контејнерских насеља у напуштене бивше хотеле.

У те три дуге године за несрећне људе на Банији држава је успела да сагради само 30 кућа од 70 квадрата, а многе зграде које су готове ипак чекају на усељење. Потрошен је европски новац, али нико не зна на шта.

Очито улепшавањем прича о обнови покушавају да се прикупе поени пред изборе у Хрватској, а праве људске драме се догађају са бившим „станарима“ из контејера. Они који су имали своје куће и станове пре земљотреса пресељени су у неадекватне услове и даље чекају да се њихово стамбено питање реши, неки су добили станове, а неки су, заправо, избачени на улицу.

Загребачке „Новости“ доносе причу Драгице Бајс, старице која је пре земљотреса била подстанарка са решењем о стамбеном збрињавању, а сада скупо да плаћа изнајмљени стан у Глини. Са пензијом од 400 евра и киријом од 280 евра, плус режије, њен се живот претворио у пакао.

Неки су боље среће, ако су имали уговор о најму стана сада могу да добију 300 евра за најам и 100 евра за режије, али 77-годишња Драгица, нажалост, не припада нигде.

Многи који су живели у контејнерима сада су смештени у хотелске собе у Топуском, или у домове широм Баније, па после контејнера опет имају привремени смештај. Сада је јасно да за све неће бити изграђени нови станови, а трошкови живота су све већи. Нови министар Бранко Бачић на сваком месту се хвали резултатима обнове, али је чињеница да је проблем само одложен за неко друго време, јер Банија је и даље пусто место где нема много живота. Предуго се чекало на решење, многе административне препреке су биле за људе који су остали без крова над главом, а поново су спорни имовинско-правни односи за многе који су три зиме провели у лименим кућама, без правог грејања.

Бивши министар Радимир Чачић обнову назива „худини ефектом“, а распуштање контејнерских насеља маркетиншким потезом, а не објективним решењем.

– За несрећне страдалнике уопште није требало правити контејнерска насеља. Могли су одмах на почетку да буду смештени у хотелске собе, па људи не би пролазили агонију контејнерског живота три лета и три зиме – каже министар из владе Зорана Милановића.

Он тврди да су људи који су изгубили дом у земљотресу постали социјални случајеви сада препуштени сами себи. По Чачићу, најбоље је прошла Католичка црква, јер је користила највећи део европског новца. Без расписивања конкурса обнављане су цркве, док су људи, очито, заборављени.

 
Разбацани и остављени

ДО пре неколико дана они који су највише страдали били су заједно у контејнерима и телевизијске екипе су с времена на време упозоравале емитовањем снимака на њихов тешки положај. Сада су разбацани по Банији и много теже ће јавност сазнати право стање и муку људи којима се није могло, или није хтело, помоћи после несреће која их је снашла.

 

 

Јурица Керблер – Од сталног дописника Новости ЗАГРЕБ

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed