СРНА, 1. 8. 2023, Обиљежен дан ексхумације 108 Срба из масовне горбнице Камен [Мапа]

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

ГЛАМОЧ, 1. АВГУСТА /СРНА/ – У мјесту Камен код Гламоча данас је служен помен поводом Дана сјећања на 108 српских бораца и цивила који су убијени у нападу хрватских снага у љето 1995. године, а чија су тијела ексхумирана из масовне гробнице „Камен“.

Прије тога у цркви Свете Тројице у Гламочу служен је парастос за 96 погинулих бораца из општине Гламоч који су животе дали за стварање Републике Српске.

Након парастоса у порти цркве служен је помен код спомен-обиљежја за погинуле борце, те положени вијенци и цвијеће.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац, која је присуствовала парастосу рекла је Срни да ће док постоје породице погинулих и несталих из Републике Српске обилазити српска стратишта, прислуживати свијеће и одржавати парастосе, јер то дугују страдалим члановима породица.

Граорчева је рекла да још шест лица није идентификовано из ове масовне гробнице, а питање је и када ће бити, јер је процес тражења несталих Срба у застоју.

„Питамо се због чега идентификација ових шест лица не може бити ријешена и зашто се они уз још 750 ексхумираних налазе у костурницама чекајући на идентификацију“, закључила Граорчева.

Овом догађају присуствовали су чланови породица погинулих, мјештани и свештеници Српске православне цркве.

Парастосу су присуствовали и брат и сестра из породице Керкез, а посмртни остаци њиховог оца Здравка и стрица Владе Тојагића налазили су се у овој масовној гробници.

У нападу хрватских снага на подручје Гламоча у љето 1995. године убијен је велики број војника и цивила српске националности, а годину дана касније, 16. јула, из масовне гробнице „Камен“ ексхумирана су тијела 108 војника и цивила.


Мапу у новом прозору и пуној резолуцији можете погледати овде

Tо је само једна од масовних гробница која је пронађена на подручју Гламоча.

Злочине су починили припадници Седме гардијске бригаде Хрватске војске под командом Ивана Кораде, а за овај злочин нико није одговарао.

Ово је био увод у злочине почињене у Погрому „Олуја“, акцији војске и полиције Хрватске.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed