РТРС, 16. 12. 2021, У Глини обиљежавање завршетка реконструкције Спомен костурнице

Глина:: Спомен-костурница српских жртава покоља јула 1941. Фото: Глас Српске

Глина:: Спомен-костурница српских жртава покоља јула 1941. Фото: Глас Српске

На Православном гробљу у Глини сутра ће бити обиљежен завршетак реконструкције Спомен костурнице невиним српским жртвама, убијеним у усташком злочиначком покољу у глинској Православној цркви 1941. године.

Спомен костурница, која је оштећена у прошлогодишњем разорном земљотресу, подигнута је 1951. године, да би тек сада, након 70 година, била реконструисана.

Ријеч је о значајном историјском споменику, који свједочи о злочину над више од 2.000 невиних српских жртава. Реконструкција овог спомен-обиљежја наш је дуг према невиним жртвама са Кордуна и Баније, чије су кости 1951. године пренесене из јама, у које су њихови посмртни остации побацани након мучења и страшног покоља.

Реконструкција Спомен костурнице финансирана је средствима Владе Републике Српске на челу са премијером Радованом Вишковићем, на иницијативу Бранке Бакшић Митић замјенице градоначелника Глине и Николе Јануса испред Вијећа српске националне мањине у Глини и Милорада Арлова једног од потомака жртава.

Ова Спомен костурница остаје трајан и неизбрисив доказ страдања српског народа Баније и Кордуна.

Обиљежавање завршетка реконструкције Спомен-костурнице најављено је за 12.00 часова.

Између осталих Арлов ће се у име потомака звјерки убијених жртава Глинског покоља обратити скупу и присутнима овог историјског догађаја да се овај злочин не заборави и захвалити на великој хуманој донацији Влади Републике Српске и премијеру Rадовану Вишковићу, саопштено је из Одбора за помоћ Косову и Метохији.

– Ово је била наша дужност и дуг према овим жртвама и мученицима да се злочин над њима не заборави, а споменик да сачувамо као симбол и опомена за будуће генерације да се зна патња и тешка историја српског народа Кордуна и Баније – рекао је Арлов.

Сутра ће у Дому културе у центру Глине бити уручено 150 Никољданских пакетића за српску дјецу из опшине Глина.

– Одбор као протеклих година поклања пакетиће које им шаљу њихови вршњаци из основних и средњих школа Републике Српске из прикупљених средстава у хуманитарној акцији коју проводи наш Одбор за дјецу Косова и Метохије и Глине и за довршетак градње Дневног центра „Подржи ме- 9. јануар“ у Косовској Митровици за дјецу и младе са потешкоћама у развоју, који убрзо завршавамо – закључио је Арлов.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed