РТРС, 24.10.2016, Сарајево: Капела Видовданских хероја пропада због немара кантоналних власти

Гробница и капела Видовданских јунака, Сарајево. Изглед после 2. светског рата обновљене капеле коју су хрватске и муслиманске усташе разориле за време окупације. Фото: интернет, Panoramino

Гробница и капела Видовданских јунака, Сарајево. Изглед после 2. светског рата обновљене капеле коју су хрватске и муслиманске усташе разориле за време окупације. Фото: интернет, Panoramino

Капела Видовданских хероја на православном гробљу Свети арханђели Гаврило и Махаило у Сарајеву, пропада због немара кантоналних власти.

До сада нико није реаговао на апеле СПКД Просвјета за помоћ у обнови руинираног крова и захтјеве да се Видовданска капела и гробље врате Црквеној општини сарајевској.

 

Капела Видовданских хероја чува сјећање и на православно гробље старо неколико вијекова, које се некада налазило на мјесту данашње зграде заједничких институција БиХ.

 

Која је, наиме, саграђена је од надгробних споменика са тог гробља.

 

Посмртни остаци Гаврила Принципа и његових другова 7. јула 1920. сахрањени су у заједничкој гробници у Сарајеву, а 19 године касније њихове кости пребачене су у Видовданску капелу гдје су и данас.

Из кантоналног јавног комуналног предузећа Покоп Сарајево одговорено је нашој телевизији да је за реконструкцију крова Видовданске капеле потребно 23.000 марака и да су од кантоналних власти тражили да се та средства обезбиједе у буџету за 2017-у годину.

Каквог ли парадокса да у срцу Сарајева, града који се одрекао Гаврила Принципа прогласивши га терористом, почивају кости младобоснаца. У капели Видовданских хероја коју су небрига сарајевског предузећа Покоп и зуб времена видно начели, а Срби чини се заборавили.

– Мислим да је брука да и поред свега ова капела изгледа овако чак и да није споменик Младој Босни, да је нека обична капела то је недопустиво, рекао је Саво Влашки, предсједник СПКД Просвјета Сарајево.

Сарајевске власти оглушиле су се на бројне апеле и молбе да се замијени кровна конструкција јер је постојећа трула и пријети урушавање капеле. Никоме није јасно на основу којег закона је гробље Свети Михајло, гдје се налази капела, отуђено од сарајевске, црквене општине.

– Што се тиче капеле Видовданских хероја она јесте у лошем стању. Свих ових година позивам да нам се врати оно што је власништво црквене општине, а потом да се то санира, истакао је Вања Јаовановић, парох сарајевски.

Дотрајали кров на Видовданској капели само је рам жалосној слици стања у којем се налазе сарајевски Срби. Годинама се не зна ко је украо бисте угледних сарајевских умјетника Воје Димитријевића и Мице Тодоровић. На градској вијећници и даље стоји плоча која текстом вријеђа Србе, десетине српских улица и тргова одавно су преименоване славећи неке нове хероје Сарајева.

– Искрено мене већ почиње да забрињава ово стање. Ово све што се дешава питам се да ли је вријеме да и даље останемо у овом граду? Ја ћу се зато залагати али,…, додаје Влашки.

Капела Видовданских хероја чува сјећање и на православно гробље старо неколико вијекова, које се некада налазило на мјесту данашње зграде заједничких институција БиХ. Наиме, саграђена је од надгробних споменика са тог гробља.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed