РТРС, 27. 7. 2022, Литургија поводом канонизације дјечака Слободана Стојановића

Слободан Стојановић Фото: Приватна архива / Искра

Слободан Стојановић Фото: Приватна архива / Искра

У Храму Светог ђакона Авакума у Дрињачи код Зворника служена је света литургија поводом канонизације дванаестогодишњег Слободана Стојановића из зворничке Каменице, који је мученички убијен 27. јула 1992. године.

У календару Српске православне цркве данашњи дан биће посвећен још двојици новомученика из Дрињаче, Милану Петковићу и Тимотију Поповићу свештеницима страдалим у Другом свјетском рату.

Слободан Стојановић, свети новомученик доњо-каменички данас је поново међу својим Зворничанима и Каменчанима. Одлуком Светог Архијерејског синода на Сабору у мају, овај дјечак, који је мученички пострадао у протеклом рату, канонизован је и проглашен за свеца.

Кроз призму страдања малог Слободана треба гледати, подједнако, на страдања сваког дјетета у овом рату, било како да се зове, али нажалост није тако, истако је парох дрињачки Марко Данојловић.

– Оно што је највећа трагедија јесу кантари свјетски који не мјере исто жртве макар оне биле дјечије – каже Данојловић.

Слободан је ишао раширених руку према животу, ишао је раширених руку и према непријатељу који се злочиначки понио – истакнуто је у бесједи. Тај злочин није адекватно кажњен као што злочин над српским народом у овом рату у очима западних земаља није у истој равни као и злочини над другим народима.

– Сама чињеница да је Елфета Весели добила 15 година за овакав злочин довољно говори. Мој саборац, који није ни метак испалио, добио је исто толико. Дакле, када поредимо ове двије ствари, јасно је све – истакао је Миливоје Марковић из Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила града Зворника.

Организације проистекле из Одбрамбено отаџбинском рата, заједно са институцијама града Зворника, у наредном периоду планирају у центру града поставити спомен бисту Слободану Стојановићу.

Дванаестодишњег Слободана Стојановића, прије тридесет година у Доњој Каменици код Зворника, звјерски је убила Албанка Елфета Весели, припадница тзв. Армије РБиХ.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed