РТРС, 3.6.2016, У Ледићима код Трнова обиљежена годишњица маскара над 24 српска цивила, за који нико није одговарао

Споменик српским цивилима, Ледићи (Трново) Фото: РТРС / panoramino.net

Споменик српским цивилима, Ледићи (Трново) Фото: РТРС / panoramino.net

Код спомен-обиљежја у селу Ледићи, општина Трново данас ће бити обиљежене 24 године од свирепог злочина над српским цивилима (жртве су убијене клањем, вешањем или гушењењм), који су починили припадници такозване Армије БиХ и за који нико није одговарао.

У злочиначком походу припадника такозване Армије БиХ убијено је 10 чланова породице Васић, цела породица Тешановић, која је имала девет чланова, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милан Тешановић који је имао само 18 мјесеци.

У селу са око седамдесетак житеља убијени су старци, жене и дјеца, а злочинци ни након више од двије деценије нису одговарали за овај масакр.

Предсједник Удружења грађана „Моје огњиште“ – Трново Славко Васић изјавио је да ће парастос за 24 невино страдала српска цивила бити служен код спомен-обиљежја, а родбина и пријатељи страдалих организовано ће возилима кренути од Каменолома у Крупцу.

Васић, који је у овом свирепом походу муслиманских војника изгубио оца, мајку и баку, рекао је да је прошле године дао изјаву у Тужилаштву БиХ у вези са овим злочином, те да од тада никада није добио било какву повратну информацију.

 

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милан Тешановић који је имао само 18 мјесеци.

 

Он је рекао да је невјероватно да 24 недужна цивила страдају на кућном прагу, а да за то нико не одговара и нико не покреће тужбу против починилаца овог крвавог похода.

Већина мјештана села Ледићи страдала је на кућном прагу, а они малобројни, који су покушали да се сакрију по околним шумама, пронађени су и убијени.

Село је, како је то обично бивало послије муслиманских оружаних похода на српска насеља, опљачкано, спаљено и разорено до те мјере да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

Злочин, који је започео 3. јуна у вечерњим часовима, извршили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

У том периоду, на веома суров начин, убијени су (углавном масакрирани) сви мјештани српске националности који нису могли да благовремено побјегну из својих кућа, али и они који су, накратко, успјели да побјегну.

Истрага, коју је спровео МУП Републике Српске, показала је да су се становници Ледића приликом бијега подијелили у двије групе. Једна је кренула преко Трескавице ка Војковићима, насељу надомак Сарајева, а друга према Калиновику.

Према резултатима ове истраге, другу групу која је ишла према Калиновику пресреле су муслиманске снаге на локалитету Пољице и све их поубијале, осим 11-годишњег дјечака који је повријеђен лежао међу труплима.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање пронађене су одвојене од тијела. Према извјештају МУП-а Српске, становници Ледића убијени су на бруталан начин – клањем, вјешањем или гушењем.

Иако су власти Републике Српске предале налазе своје истраге и доказе Тужилаштву БиХ, још нико није оптужен за овај злочин.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed